+ Yorum Gönder
Gizliyara Güncel Konu Arşivi ve Okul dersleri Forumunda Tulum Peyniri Nerede Meşhurdur Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Ziyaretçi

    Tulum Peyniri Nerede Meşhurdur








    tulum peyniri nerede meşhurdur







  2. Dr Zeynep
    Bayan Üye





    Türkiye'nin Peyniri İle Ünlü Yöreleri

    Erzincan'da birkaç yıl öncesine kadar evlerde, son yıllarda ise modern
    tesislerde üretilen tulum peyniri, ülkede en çok tüketilen peynir türleri
    arasında. Koyun sütünün ısıtılıp mayalandıktan sonra oluşan pıhtısı, bez
    torbada sudan ayrışması için 3 gün bekletiliyor. Daha sonra pıhtı
    parçalanarak
    yüzde 3 oranında tuz ile karıştırılıp 18 saat havayla temasa bırakılıyor.

    BERENDİ VE DİVLE TULUM PEYNİRİ

    Ereğli ilçesi ile Karaman'ın Ayrancı ilçesi ve çevresinde üretilen Berendi
    ve Divle tulum peynirinin de pazar payı oldukça geniş. Berendi tulum peyniri
    pastorize inek sütü kullanılarak modern tesislerde üretiliyor. Divle tulum
    peyniri ise tümüyle geleneksel usullerle, kuzulamaların gerçekleştiği, mayıs
    ayı ile haziranın ortasına kadar olan sütün bol olduğu dönemde koyunlardan
    sağılan süt biriktirilerek yapılıyor. Ayrancı'ya bağlı Divle köyünde
    vatandaşlar, sağdıkları sütleri her gün bir kişinin evinde imece usulüyle
    birleştiriyor, ürettikleri peyniri mağaralarda saklıyor


    İKİZDERE TULUM PEYNİRİ


    Ardahan'da üretilen İkizdere tulum peyniri, Erzincan tulum peyniri ile aynı
    pastörize işlemler uygulanarak elde ediliyor. Ancak Erzincan tulum peyniri
    koyun, İkizdere tulum peyniri inek sütünden yapılıyor.Evlerde ailelerin
    kendi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ürettiği peynir, pazarlarda nadiren
    görülüyor

    AYDIN'IN TULUM PEYNİRİ

    Aydın'da inek ve koyun sütlerinin karışımından üretilerek keçi derisine
    basılan tulum peyniri, lezzetiyle beğeni topluyor. Bölgedeki üreticiler,
    peynirin asıl lezzetinin keçi derisine basılmasından kaynaklandığını ifade
    ediyor.Keçi derisine basılan peynir, derinin şeklini alıyor. Bu haliyle
    peynirin yaklaşık bir yıl depolanarak acı suyunu dışarıya atması bekleniyor


    Peynirde istenen aromanın oluşması için bu işlem birkaç kez tekrarlanıyor ve
    hava almayacak şekilde bir tulum ya da bidonda 120 gün bekletilerek tüketime
    hazır hale getiriliyor. Tulum peyniri, başta Erzincan olmak üzere
    Türkiye'nin hemen her yerinde marketlerde ve şarküterilerde satışı
    yapılıyor.





+ Yorum Gönder