+ Yorum Gönder
Hayat Ve Yaşam ve Pratik Bilgiler Forumunda Mutfakta tasarruf etmenin yolları Konusunu Okuyorsunuz..
  1. IŞILAY
    Devamlı Üye

    Mutfakta tasarruf etmenin yolları








    Mutfakta Nasıl Tasarruf Yapabiliriz?
    Ekmeği değerlendirme yöntemleri Ekmek kavurması;
    Bayat ekmek lokmalar halinde doğranır. Tencerede kızartılmış yağ ile kavrulur. Ekmekler kavrulurken, 1 çay bardağı soğuk su, üzerine serpilir. İyice karıştırıldıktan sonra tencerenin kapağı kapatılıp 5 dakika pişirilir.Papara
    Bayat ekmekler, çukur bir kaba kuşbaşı doğranır. Halka halka doğranmış soğan, tereyağı veya zeytinyağında kavrulur. Ardından tuz ve su eklenip kaynatılır. Üzerine tulum peyniri dökülür. Bir süre ılımaya bırakıldıktan sonra çukur kaptaki ekmeklerin üzerine dökülür.Tirit
    Bayat ekmek dilimleri bir kaba yerleştirilir. Kıyılmış soğan tuz ile öldürülüp ekmek dilimleri üzerine döşenir. Sonra üzerine haşlanmış kemikli etin suyu bolca dökülür. Dileyen, kıyılı maydanoz veya sumak serpebilir.
    Ekmek süpürgesi (Ankara dolaylarından bir tirit çeşidi)
    Bayat ekmek dilimlenip bir tepsiye yerleştirilir. Bir tencerede su kaynatılıp ekmek dilimlerinin üzerinde gezdirilir. Ardından sarımsaklı yoğurt dökülür. Son olarak da, bir tavada yağ ile kavrulan salça ve kırmızı pul biber karışımı gezdirilir.Ekmek oğması
    Bayat ekmeklerin içi -istenirse, kabuğu ile birlikte- ufalanır; bir kapta eritilen tereyağına dökülerek kavrulur. Sonra üzerine bir yumurta kırılıp ekmek ufakları ile alt üst edilir. Ardından 1 bardak süt dökülüp yeniden karıştırılır. Çok hafif ateşte süt çekilinceye kadar bekletilir. Süt çekilince ateşten alınır; üzerine bir bez konularak demlendirilir. Ilınınca yenilir.Kalacuş
    Bayat ekmek, küpler halinde kesilerek derin bir kaba konur. Kıyılmış soğan, tavada kızdırılmış margarin ile pembeleşinceye kadar kavrulur. Çalkanarak ayran kıvamına getirilen yoğurt ve su, yağ ve soğanın bulunduğu tavaya eklenir. Birkaç dakika kaynatıldıktan sonra, oluşan karışım derin kapta bulunan doğranmış bayat ekmeklerin üzerine dökülür. Kabın kapağı kapatılır. Bir süre ateşin üzerinde tutulduktan sonra hemen sofraya getirilir.Ekmekli omlet
    4 dilim bayat ekmek küp şeklinde kesilip tereyağında kızartılır. 8 yumurta, 2.5 su bardağı süt, tuz ve muskat karıştırılıp, iyice çırpılır. Hazırlanan karışımdan 4 ayrı omlet pişirilir. Üzerine küp şeklinde doğranmış kızarmış ekmek ve küp şeklinde doğranmış domatesler koyulup ikiye katlanır.TARİFLERCevizli kolay kuş yuvasıMalzemeler
    1 su bardağı tepeleme un
    1 adet yumurta
    1 tatlı kaşığı yoğurt
    Yarım limonun suyu
    Yarım çay kaşığı tuz
    Aldığı kadar su
    400 gram iri çekilmiş ceviz
    Yarım su bardağı nişasta
    1 adet yumurtanın akı
    Üzeri için: 150 gram tereyağıŞerbeti için: 2 su bardağı tozşeker
    Bir buçuk su bardağı su
    Yarım limonun suyuSüslemek için: 200 gram kaymak
    Yapılışı
    Unu düz bir zemine alın. Ortasını havuz gibi açıp yumurta, yoğurt, limon suyu ve tuzu koyun. Ara sıra su ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. 10 dakika dinlendirin. Daha sonra hamuru mandalina büyüklüğünde bezelere ayırın. Nişasta ya da un serperek baklava yufkası inceliğinde açın. Kenarlarını bıçakla keserek dikdörtgen haline getirin. Açtığınız hamurun kenarlarına yapışmasını sağlamak için yumurta akı sürün. Üzerine ceviz serpip alt ucundan yukarı doğru sararak rulo haline getirin. Rulo hamurdan iki parmak genişliğinde parçalar kesip dik olarak bir tepsiye dizin. Tereyağını eritip üzerlerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Ocaktan alıp soğutun. Diğer taraftan şerbeti hazırlamak için su ve tozşekeri bir tencerede karıştırıp ocağa oturtun. Kaynadıktan sonra limonu ilave edin. Bir iki taşım kaynattıktan sonra ocaktan alın. Sıcak şerbeti soğuk tatlıya döküp iyice çekmesini bekleyin. Üzerine kaymak parçaları koyarak servis yapın. Çikolatalı Katmer
    Malzemeler 4 adet yufka
    3 paket bitter çikolata
    2 çorba kaşığı tereyağı
    1 su bardağı süt
    2 çorba kaşığı tozşeker
    1 su bardağı çekilmiş ceviz ya da fındık.







  2. Emine
    Devamlı Üye





    Alışveriş yaptığınız zaman tutarlı olun, bir malzemeye ne kadar ihtiyacınız varsa o kadar alın. Bir diğer husus da malzemeleri değerlendirmeyi bilini, en basit bayat ekmek onunla bir sürü yemek yapabilirsiniz.




+ Yorum Gönder