+ Yorum Gönder
Sağlık Merkezi ve Sağlık Bilgileri - Haber Forumunda Safra kesesi hastası ne yememeli Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Ziyaretçi

    Safra kesesi hastası ne yememeli








    safra kesesi hastası ne yememeli kısaca







  2. Harbikız
    Devamlı Üye





    safra kesesi hastası ne yememelidir





    Sindirimi zor olan yağda kızarmış yiyeceklerin azaltılması ya da kısıtlanması yararlıdır. Yemek pişirirken sıvı yağlar besinlere hayvansal yağlardan daha az geçtiğinden, yeğlenebilir. Ayrıca, yağlar ne kadar hafif ateşte pişerse besinlerle o kadar çok birleşir. Oysa, harlı ateşte hızla pişirildiğinde besinlerin yüzeyinde koruyucu bir kabuk oluşur, bu da yağın besinin içine girmesini önler, zararlıdır.


    Safrakesesinde aşırı derecede kasılmaya yol açarak safrakesesi koliğine neden olduğu bilinen yumurta da sınırlanmalı , çok az alındığında bile yakınmalar ortaya çıkıyorsa tümüyle yasaklanmalıdır. Buna karşılık hasta iyi uyum gösteriyorsa yumurta (yağda kızartılarak pişirilmemek koşuluyla) son derece iyi bir besin kaynağıdır.


    Bazı yağlı balıklar (örneğin somon, ringa, sardalya) yenmemelidir; yağsız balıklar ise az zeytinyağı ya da erimiş tereyağında pişirilerek yenebilir.


    Kuru yemişler dışında her tür meyve yenebilir.


    Sebzelerden ıspanak, kuru fasulye, bezelye ve mercimeğin sindirimi güçtür.


    Safra kesesi hastalarına sık-sık ve azar azar beslenme önerilir


    Öğün aralan uzarsa safra koyulaşarak keseye zarar verir.


    Bu hastaların beslenmesinde dikkat edilmesi gereken başka bir nokta ise hastanın kilosudur. Zayıf ve şişman hastalar uygun diyetlerle normal kiloya getirilmelidir.


    Son olarak safra yapımını azaltan karbonhidratlar kısıtlanmamalı, buna karşılık, doku yıkımını önleyen vitamin ve minerallere ağırlık verilmelidir.


    Kabızlık varsa bol posalı yiyecekler ve iltihabın azaltılması için bol sıvı önerilir




+ Yorum Gönder


safra kesesi kanseri ne kadar yaşar