+ Yorum Gönder
Sağlık Merkezi ve Sağlık - Genel Konular Forumunda Gastrit Nedenleri, tanısı, tedavisi, korunma yolları ve mideye zarar veren besinler Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Asel
    Bayan Üye

    Gastrit Nedenleri, tanısı, tedavisi, korunma yolları ve mideye zarar veren besinler








    Gastrit Nedenleri, tanısı, tedavisi, korunma yolları ve mideye zarar veren besinler


    Gastrit Nedenleri, belirtileri, tanısı, tedavisi, korunma yolları ve mideye zarar veren besinler


    GASTRİT NEDİR?
    Gastrit midenin iç yüzünde bulunan mukoza tabakasının iltihaplanmasıdır. Erişkinlerde ileri yaşlarda olmak üzere tüm toplumda sık görülen bir rahatsızlıktır. Çoğunlukla kronik (müzmin) gastrit görülür.

    Ülsere göre daha yüzeysel bir hasar vardır. Fakat daha derinlere geçebilir ve ülser oluşturacak şekilde aşındırma yapabilir. Gastrit, çoğunlukla bakteriyel enfeksiyon sonucu oluşur. Yoğun antibiyotik tedavisi sonucu başarılı bir tedavi gerçekleştirilir.

    Toplumda sık rastlanan bir mide rahatsızlığıdır. Belirti vermeden de görülebilen bir hastalık olduğundan yaklaşık her iki yetişkinden birinde gastrit vardır.

    GASTRİTİN NEDENLERİ
    Şimdiye kadar bilinenler en önemli faktörlerin arasında, kronik H. pylori enfeksiyonu dikkat çekmektedir. Bütün dünyada bu bakteriye rastlanır. Gelişmekte olan ülkelerde en yüksek enfeksiyon oranına sahip hastalık yapan bir bakteridir. Amerikalı yetişkinlerin yüzde 50‘sinde görülmektedir. Yalnız bu bakterinin, çocukluk döneminde alındığı ve vücutta yıllar boyunca barındığı düşünülmektedir.

    Beslenme alışkanlığı, gastrit oluşumunda önemli bir faktördür. Kötü beslenme, alkol kullanımı, doğrudan mide yüzeyini tahriş ederek gastrite neden olabilir.

    Sigara kullanmak, mide üzerinde etkili olan siniri uyararak asit salgısını arttırır. Fazla asit gastrite sebep olur.

    Gastrite sebep olan önemli faktörlerden biri de strestir. Stresli kişilerde asit fazla salgılanır. Gastrite yakalanma riski artar.

    Bazı ilaçlar mideyi tahrip edebilir. Aspirin gibi asidik ilaçlar, romatizma ilaçları olarak kullanılan ağrı kesiciler, mideye zarar verir. Ayrıca böbrek ve karaciğer yetmezliği, solunum güçlüğü gibni rahatsızlıklar sonucu gastrit gelişebilir.

    GASTRİTİN BELİRTİLERİ
    Gastrit aniden oluşan, akut ve sürekli kronik olmak üzere ikiye ayrılır.

    Kronik gastrit, genelde çok az belirti verir ya da belirti vermeden seyreder. Uzun süren mide iltihabı vardır. Karnın üst tarafında ağrı, mide bulantısı, kusma meydana gelebilir. Geğirti, iştah azalması, şişkinlik görülebilir.

    Akut gastritte, midede yanma, basınç ve ağrı görülür. Hasta, aç karnına ağrının arttığını belirtebilir. Bulantı ve kusma, kronik gastritte olduğu gibi akut gastritte de vardır. İlaç ve alkol, mide yüzeyinde yaraya neden olur. Bu yaraların kanaması sonucu, mide asidi kanla karışabilir ve kusarken koyu renk bir kan gelir. Yine akut gastritin ağırlaştığı durumlarda dışkı siyahlaşır.

    GASTRİT TANISI NASIL KONUR?
    Öncelikle, bir gastroenterologa ya da dahiliye uzmanına başvurmanız gereklidir. Hastalığın tanısını koymak için, hastanın öyküsünü dinlemek yeterli olabilir. Özellikle gençlerde, ilaç tedavisi ile mide asidi azaltılmaya çalışılır.

    Kırk yaşını geçmiş kişilerde, teşhis koymak için endoskopi yöntemi uygulanır. Hastanın midesine, ucunda kamera olan ince bir boruyla girilir. Tv gibi bir ekrandan, doktor hastanın midesini görür ve midede sorun varsa teşhisi koyabilir. Etkili ve güvenilir bir yöntemdir. Dil kökü ve küçük dil, spreyle uyuşturulur. Böylece hastanın midesi bulanmaz ve endoskopi yapmak kolaylaşır. Gerekirse tanı için hastadan parça alınır ve mikroskopik olarak incelenir.

    GASTRİTİN TEDAVİSİ
    Öncelikle şunu bilmek gerekir; gastrit, daha kötü sonuçlara yol açabilen bir hastalık olduğundan mutlaka tedavi edilmelidir. Daha sonra eğer, gastritin sebepleri arasında bakteri yoksa tedavide, mide asidini azaltıcı ya da asidin etkisini yok edici ilaçlar hastaya verilir. Bu ilaç tedavisiyle birlikte, diyet tedavisi uygulanır. Midenin yüzeyini tahrip etmeyecek yiyeceklerle beslenmek gerekir. Eğer hasta, sigara ya da alkol kullanıyorsa, bunların bırakılması şarttır.

    Gereksiz ilaç kullanımı, ağrı kesiciler, aspirin gibi ilaçlar mide asidini arttırır. Hastaya, bu ilaçları kullanmaması tavsiye edilir.

    Son yıllarda, gastritin nedenleri arasında H. Pylori adındaki bakterinin olduğu bilinmekte ve bu yüzden bu tedavilerin yanında, bakterileri yok edici antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır.

    MİDE RAHATSIZLIKLARINDAN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR?
    Doktorlar, az ama sık yemek yemenin daha faydalı olduğunu düşünüyorlar. Fazla yemek yemek, midede yanma hissini arttırır. Mide yedikçe genişleyen bir organdır. Ayrıca, geceleri yemek yerseniz, mide gece boyunca çalışmaya devam eder ve yorulur. Sindirimin gerçekleşmesi için en az 3 saat gerekir. Bu yüzden uyku ve yemek arasında en az bu kadar süre olmasına dikkat edin.

    Lokmalarınızın küçük olması, sindirimi kolaylaştırır ve midenin ağırlık hissini azaltır. Çiğnemeden besinleri yutmak sindirimi de zorlaştırır ve şişkinliğe sebep olur.

    Çok sıcak ya da çok soğuk besinlerle beslenmek, ayakta ya da hızlı yemek mideye zarar verir. Ilık besinler tercih edilmeli ve yemeğe daha fazla vakit ayırılmalıdır.

    Yemekten hemen sonra ağır egzersiz yapmak ya da uzanmak mide sıvısının, yemek borusuna çıkmasına neden olur. Mide sıvısı da asidik olduğundan yemek borusunda hasara neden olabilir.

    HANGİ BESİNLER MİDEYE ZARAR VERİR?
    Kafeinli içecekler ( kahve, kola, çay ) mideye zarar verir.
    Asitli içecekleri, ki portakal suyu da buna dahil, midesi hassas olanların içerken dikkat etmeleri gerekir. Gerekirse bir miktar su katılmalıdır.

    Yağlı yiyecekler, (örneğin kızartma) mideyi çok yorar. Hazmetmesi zordur. Çok fazla yememeye özen gösterilmelidir. Ayrıca, soğan da mide asidini arttıran bir besindir. Mide rahatsızlığı olanların fazla yememesi gerekir. Gastritli hastalara, çikolata yemesi pek tavsiye edilmez. Çünkü, çikolatada yağ ve kafein miktarı fazladır. Bunların dışında, alkol kullanmak (özellikle aç karnına) mide yanmasına neden olur.








  2. Harbikız
    Devamlı Üye





    Gastrit tedavi yöntemleri bitkisel

    CİVANPERÇEMİ:
    1 bardak kay nar suya, 10 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.

    EBEGÜMECİ: 1 bardak kaynar suya, 2-6 gr ufalanmış bitki ko nur, 10 dk bekletilir, günde 3 bardak içilir.

    MEYAN KÖKÜ: 1 bardak kaynar suya, 10 gr dövülmüş kök konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.

    Meyan kökü toz halinde günde birkaç defa 0,5-1 gr içilir. Meyan balından günde 1 gr yutulur veya ağızda emilerek alınır.

    PİÇ KENEVİR:
    1 bardak kaynar suya, 1 kaşık dövülmüş kenevir konur, 10 dk bekletilir, günde 2 bardak içilir.

    YULAF: 1 bardak suya, 10 gr yulaf konur, 10 dk kaynatılır, günde 2-3 bardak içilir. Yulaf unundan günde 3 defa 1 tatlı kaşığı içilir.

    TAHlN: Sabah-akşam 1 kaşık ta hin yenilir.

    Taze yumurta çırpılır, tahinle yenilirse daha faydalı olur.

    UDIHİNDI: Udihindi toz halin de 3 gr 1 fincan saf zeytinyağı ile sabahları aç karna 3 gün içilir (daha fazla kullanılmaz). Udihindi toz halinde 3 gr, 3 gr mesteki sakızı ile 1 fincan saf zeytinyağı veya susam yağında eriti lip içilir.

    LAHANA: Lahananın suyu sıkı lır, günde 2-3 bardak içilir.

    KARA HİNDİBA (ASLAN DlŞl):
    Yaprakları sebze gibi yenilir veya kaynar suda 20 gr haşlanıp yenilir.

    SOĞAN: Soğan söğürülür, günde 3 adet yenilir.

    ACIPELİN-BÜYÜKPELİN: 1 bardak kaynar suya, 1-6 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, balla tatlandırlır, günde 2-3 bardak içilir. Pelin otu toz haline getirilir, gün de 1-2 gr içilir.

    BEYAZ DUT KURUSU:
    Dut kurusu kaynar suda 5-10 dk bekletilip içilir.

    Aç karna dut kurusu yenilir, iyice acıkıncaya kadar bir şey yenilmez.

    KAKULE:
    Kakule toz haline getirilir, günde birkaç defa 0,2-0,5 gr hap halinde alınır. 1 bardak suya, 4-10 gr kakule konur, 10 dk kaynatılır, günde 2-3 bardak içilir.

    KINA:
    1 bardak kaynar suya, 2 gr kına konulur, 10 dk bekletilir, sü zülüp içilir.

    Kına balla macun yapılıp yenilir.




+ Yorum Gönder