+ Yorum Gönder
Sağlık Merkezi ve Şifalı Bitkiler Forumunda Kestanenin faydaları Konusunu Okuyorsunuz..
  1. sazan
    Yeni Üye

    Kestanenin faydaları








    Kestanenin faydaları ve kestane şekeri

    Arkadaşlar sizlerden ricam bana hemen kestanenin faydaları hakkında bilgi verir misiniz?

    İçerdiği vitamin ve mineraller ile kestane, kış mevsiminin olumsuz şartlarına, fiziksel ve zihinsel yorgunluklara karşı paha biçilmez bir sağlık kaynağı İşte kestanenin nimetleri ve evde kestane şekeri yapım formülü:


    kestane.jpg


    Potasyum, fosfor, magnezyum, klor, kalsiyum, demir, sodyum mineralleri ile C, B1, B2, PP vitaminlerini içeren ve şeker, protein, yağ açısından zengin olan kestanenin, 100 gramında 200 kalori bulunuyor Nişasta, mineral tuz, özellikle potasyum ve diğer besinsel değerleriyle kestane, kış mevsiminin olumsuz şartlarına, fiziksel ve zihinsel yorgunluklara karşı paha biçilmez bir sağlık kaynağı Kalp ve kas sistemini uyarıp organizmanın su dengesini düzenleyen kestane, kasları güçlendiriyor, kan dolaşımını hızlandırıp varis ve basurların gelişimini önlüyor Kestane, en çok potasyum düşüklüğünden yakınanlara öneriliyor, çünkü 100 gramında tam 500 mg potasyum bulunuyor Ancak uzmanlar, damar sertliği ve şeker hastalığından yakınanların, kestaneyi ölçülü miktarda yemeleri gerektiğini vurguluyor

    Çocuk, genç ve yaşlılar için çok değerli bir enerji kaynağı olan, antik çağlardan beri ´aşk iksiri´ olarak bilinen kestanenin yaşamı uzattığı dahi öne sürülüyor İnsanoğlunun bala batırarak tatlıya dönüştürüp yediği ilk meyvelerden biri olan kestanenin, antik çağda kutsal sayıldığı için saraylarda verilen büyük şölenlerin değişmez lezzeti olduğu biliniyor Kestane ile ilgili efsaneler de dünden bugüne dilden dile anlatılıyor Rivayete göre Güney Avrupa´nın bir köyünde 4 bin yıllık dev bir kestane ağacı bulunuyor Ağaç, 50 metre çapındaki gövdesi ve dev yapraklarıyla neredeyse tüm köyü kaplıyor Yapraklarının adalet dağıttığına inanılan ağaç için, ´200 kişilik şövalye ordusu´ deniliyor

    Kestaneyi nasıl tüketebileceğinize dair öneriler ise şöyle sıralanıyor:
    Kestaneleri pişirmeden önce, keskin bir bıçağın ucuyla üst taraflarına derince birer çizik atın Mümkünse kısa saplı bir bıçak kullanın; zira bu, işinizi kolaylaştıracaktır Daha sonra kestaneleri yıkayıp, kurulayın Grilde veya sadece üst ızgarası yanan bir fırında pişirin Sobanın üzerinde ya da mangalda da pişirebilirsiniz Ayrıca, gazlı ocak üzerinde teflon tavada kestane kebap yapmanız da mümkün Kestane kebabı özellikle kış gecelerinin vazgeçilmez keyiflerinden biri

    KESTANE ŞEKERİNİ EVDE DE YAPABİLİRSİNİZ
    Kestane haşlanır ya da közde pişirilerek yenir Et ve sebze yemeklerine, tatlılara eklemeden önce, kestanelerin kabuklarını çizin ve bir kaba koyup üzerlerini örtecek kadar su ilave edin Daha sonra haşlayıp süzün ve kabuklarını soyun, yemeğin pişmesine 15 dakika kala ilave edin Kestane en çok hindi ve kuzu etine yakışır Kış sebzelerinden kereviz, patates ve havuçla uyum sağlar Tatlı olarak, muz ve elma gibi meyvelerin yanı sıra çikolata sosu ile de servis yapabilirsiniz Kestaneyi püre haline getirdikten sonra şekerle karıştırıp, dilediğiniz meyve ya da çikolata sosu ile zenginleştirerek sofranıza getirebilirsiniz Haşlanmış kestane ile kek ve pastalar hazırlayabilirsiniz Balla karıştırılmış kestane püresi ise özellikle iştahsız çocuklara önerilir Hemen her yaştan insanın severek yediği kestane şekerinin pratik tarifi ise şöyle:





    Malzemeler:
    500 gr iri kestane
    25 su bardağı toz şeker
    25 su bardağı su
    1 tatlı kaşığı vanilya

    Hazırlanışı:
    Kestanelerin dış kabuklarını bir bıçak yardımıyla keserek soyun Soyulmuş kestaneleri su dolu tencereye alıp, ince kabukları yumuşayıncaya kadar kısık ateşte bekletin Daha sonra sudan çıkaracağınız kestaneler ılınınca, ince kabuklarını da soyun Bu arada toz şekeri başka bir tencereye alıp, üzerine su ilave edin Orta ateşte şeker eriyinceye kadar kaynatıp, kestaneleri ilave edin
    Kısık ateşte yaklaşık 2 saat pişirin Tencereyi ateşten alıp, 1 gün kadar bekletin Ertesi gün, tencereyi tekrar kısık ateşe alıp 10 dakika kadar tutun ve üzerine vanilya serpin Kestaneleri şerbetten çıkarıp, küçük kağıt kalıplara yerleştirin Soğuduktan sonra servis yapın








  2. DereeN
    Devamlı Üye






    Kestane (castanea vesca)

    Kestane nedir?
    Kestane (castanea vesca) : Kayıngiller familyasından; kışın yapraklarını döken, 25 - 30 metre boyunda bir ağaçtır. Yaprakları geniştir. Meyveleri iridir.


    Faydası : Kabuklarının suda kaynatılması ile hazırlanan ilaç; ateş düşürür ve sinirleri yatıştırır. Meyvesi, kasları kuvvetlendirir. Kan dolaşımını düzenler. Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir. Varis ve basur memelerinin meydana gelmesini önler. Karaciğer yorgunluğu ve şişliğini geçirir. Kansızlığı giderir. Mideyi kuvvetlendirir. Damar sertliği ve yüksek tansiyondan şikayet edenlerle, şeker hastaları yememelidir.





  3. Fatma
    Administrator
    Bursa denince insanın ilk aklına gelen kestanedir. Kışın kestane marketlerde yerini alıyor. Özelikle sobaların üzerinde pişen kestaneleri sevmeyen yok.




+ Yorum Gönder