+ Yorum Gönder
Sağlık Merkezi ve Şifalı Bitkiler Forumunda Domates Faydaları, Domatesin Yararları Domates Yan Etkileri Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Asel
    Bayan Üye

    Domates Faydaları, Domatesin Yararları Domates Yan Etkileri








    Domatesin Yararları Domates Yan Etkileri
    Arkadaşlar hemen bana domatesin yararları ve yan etkileri ile ilgili bir kaç bilgi verir misiniz?

    domates.jpg■Domates Latince Adı: Lycopersicon esculentum

    Lycopersicon esculentum - Domates
    1-3 metre boya sahip olan domates bitkisinin hafif odunsu bir gövdesi vardır. Yaprakları tüylüdür. 1-2 cm uzunluğunda ve genellikle sarı olan domates çiçekleri bir sap üzerinde 3-12 adettir. Uygun iklim koşullarında domates yetiştiriciliği çok kolaydır. İstenildiği takdirde evde ya da balkonda saksılarda domates yetiştirilebilir. Domates yetiştirmek için gerekli fide sayısı sağlanır ve daha sonra fideler saksılara dikilir. Bitkinin istediği su ve iklim koşullarıyla domates fidelerinin tutma oranı arttırılır.

    Günlük hayatta domates çorbası, domates salçası, domates sosu, domates turşusu gibi birçok şekilde domates tüketimi mümkündür. Domatesin birçok açıdan değerlendirilmesi sebepleriyle domates tüketimi yaygındır.

    ■İçindeki Maddeler (Etken Maddeler)
    Likopen, karoten, folik asit, flavonoit, A, B1, B2, C, K vitamini, bitkisel yağlar, protein, karbonhidrat, demir, kalsiyum, potasyum içerir.

    ■Domatesin Halk Arasındaki Adı
    Domates ismiyle kullanılır.

    ■Domatesin Faydaları (Yararları) ve Tıbbi Etkileri
    Kan basıncı yani tansiyonu düşürücü etkisi vardır. Gribi de önleyen domatesin özellikle kış aylarında hormonsuz olarak yetiştirilenleri tercih edilerek tüketilmelidir. Vücutta eksik halde bulunan likopen, karoten ve karoten bileşikleri domatesten karşılanır. Böylece grip, nezle gibi hastalıklara sebep olan bakterilerin faaliyetleri azaltılabilir. Domateste bulunan karoten maddesi yaşlanmayı geciktirici bir etkiye de sahiptir. Domates yiyen kişilerde yaşlanmanın geciktiği görülmüştür.

    Lif açısından zengin kabuklarıyla yenildiği zaman cilde tazelik ve ferahlık verir, hazmı kolaylaştırır. Kabızlığı girerek mide ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur. İyi bir idrar söktürücüdür ve vücuttaki zararlı maddeleri uzaklaştırır..

    Güneşin zararlı UV (ultraviyole) ışınlarına karşı da savaşan bir sebze olan domates, yaz aylarında yendiği zaman zararlı ışınlara karşı çok faydalıdır. Güneş ışınlarına alerjisi olan, güneş ışınlarından çabuk etkilenen insanların yaz aylarında domates yemesinde yarar vardır.

    Domatesin yararları arasında, kolesterolü düşürücü etkisi de sayılabilir. Kolesterol oranı yüksek olan insanların günde bir domates yemesi önerilir. Ayrıca domatesin kalp rahatsızlıklarını önleyici etkisi vardır. Kalp rahatsızlıklarına karşı da domates yenmesi önerilir. Domates tüketimi kalp krizi riskini azaltır.

    Domatesin diğer bir faydası ise kansere karşı olan etkisidir. Domatesin içinde bulunan likopen maddesi kansere karşı savaşmada etkilidir. Özellikle prostat kanserine karşı etkili olduğu düşünülen likopen diğer kanser türlerinin de etkisini azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca likopenin göz hastalıkları ve nörolojik (sinirsel) rahatsızlıklara karşı da faydalı olduğu belirtilmiştir. Domates tüketimiyle vücut için gerekli likopen sağlanabilir.

    Nasırlar için 1 adet domates ortadan kesilir. Ayakta bulunan nasırın üzerine, domatesin çekirdekli kısmı gelecek şekilde yerleştirilir. Sargı bezi ile sarılır ve sabaha kadar o şekilde bekletilir. Sabah, yumuşamış olan ölü deri, canlı dokuyu zedelemeden dikkatlice alınır. Böylece ayaktaki nasırlı kısım temizlenmiş olur.

    Sivilce, akne ve siyah noktalar için domatesi ortadan kesip yüzünüze sürebileceğiniz gibi rendeleyebilir yahut 1 kaşık dolusu domates püresi de kullanabilirsiniz. Ardından 10-15 dk. bekleyip yüzünüzü suyla yıkayın.

    ■Domates Çorbası, Domates Salçası, Domates Suyu ve Domates Turşusu Yapımı ve Faydaları
    ■Domates Çorbası Nasıl Hazırlanır?
    Domates çorbası için 4 tane orta büyüklükte domates, 2 yemek kaşığı un, 2 yemek kaşığı salça, 3 bardak su, 2 tatlı kaşığı tuz kullanılır. Öncelikle 50 gr. margarin ile 3 yemek kaşığı sıvıyağ ateşte kızdırılır, daha sonra un ilave edilir ve kavrulur. Bu arada rendelediğimiz domatesler ilave edilerek 5-10 dk. kısık ateşte pişirilir. Salça ve tuz eklenerek pişirilmeye devam edilir. Şehriyeli domates çorbası pişirilmek isteniyorsa 4 yemek kaşığı şehriye, çorbaya ilave edilebilir. Son olarak domates çorbasına su ilave edilerek 10-15 dk. kaynamaya bırakılır. Domates çorbası isteğe göre servis edilmeden önce üzerine maydanoz veya rendelenmiş kaşar konulabilir. Ayrıca karabiber, nane gibi baharatlar da lezzeti arttırmak amacıyla kullanılabilir.

    ■Domates Çorbasının Faydaları Nelerdir?
    Hazırlanan domates çorbası sıcak bir şekilde servis edilip tüketilir. Domates çorbası, grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıkları önleyerek vücudu rahatlatır.

    ■ Domates Salçası Nasıl Hazırlanır?
    Domates salçası için mümkünse ezilmiş, yumuşak domatesler tercih edilir. Domates salçası için kullanılacak domatesler yıkanır, çürük yerleri varsa temizlenir, kabukları soyulur ve doğranır. Doğranmış domatesler bir gece bu şekilde bekletilir. Ertesi gün kevgirden geçirilir. Kevgirden geçirmekteki amaç domatesin çekirdeklerini ayırmaktır. Çekirdekleri ayrılan domatesler tencereye konur ve 15-20 dk. kaynatılır. Daha sonra kaynayan domateslerin suyu süzülür, tuz eklenir ve iyice karıştırılarak istenilen kıvama gelinceye kadar güneşte bekletilir.Domates salçası böylelikle bitmiş olur.

    ■Domates Sosu Nasıl Hazırlanır?
    Domates sosu yapımında kullanılmak üzere 3-4 adet orta boy domates seçilir. Seçilen domatesler yıkandıktan sonra rendelenir. Rendelenen domatesler içine tuz, nane, kekik gibi baharatlar eklenerek tavada orta ateşte 5-10 dk. kavrulur.Domates sosu servise hazırdır.

    ■Domates Turşusu Nasıl Hazırlanır?
    Domates turşusu hazırlamak için 4-5 kg yeşil domates, 2 baş sarımsak, 8-10 adet kadar cin biberi, 1 lt. sirke ve 5 bardak su ile 1 yemek kaşığı tuz kullanılır. Turşu için hazırlanan domatesler iyice yıkandıktan sonra ister doğranır isterse çatal ile birkaç yerinden delinebilir. Domates turşusunun tamamını alacak şekilde bir cam kavanoz ya da cam bidon seçilir. Domatesler kavanozun içine yerleştirilir, sarımsakların kabukları soyulur ve biberlerin uç kısımları kesildikten sonra, sarımsak ve biberler domateslerin üzerlerine eklenir. Bu karışıma sirke ve tuz eklenir, kavanozun kalan kısmı da su ile doldurulur. Kavanoz sıkıca kapatılır ve 3-4 hafta serin, güneş görmeyen bir yerde saklanır. Daha sonra tüketim için domates turşusu servise hazırdır.

    ■ Herhangi Bir Hastalığımız Olmadan Domatesi Hastalıkları Önlemek İçin Nasıl Kullanabiliriz?
    Gerek domates çorbası, gerekse domates salçası ve turşusu günlük hayatımızda yoğun tükettiğimiz yiyeceklerdir. Domatesin vücut için birçok yararı bulunması sebebiyle domatesin günlük hayatta tüketilmesi birçok hastalığa yakalanmayı önler. İçinde bulunan karoten ve likopen maddeleri sayesinde vücudun direncini arttırır, hastalıklara karşı direnç sağlar.

    ■Domatesin Zararları Veya Yan Etkileri
    Domatesin bilinen bir zararı yoktur, fakat alerjisi olan kişilerin tüketilmemesi önerilir.








  2. Fatma
    Administrator





    Yüksek kan basıncını düşürmede oldukça faydalıdır. İçeriğinde bol miktarda bulundurduğu vitaminler, mineraller ve organik asitlerle tıbbi değeri en yüksek besinlerden biridir domates. Uygun iklim koşullarında yetiştiriciliği çok kolaydır. İstenildiği takdirde evde ya da balkonda saksılarda yetiştirilebilir.




  3. Gizliyara
    FoRuMaciL Security
    Domates :
    Kanserden koruyucu ve yaşlanmayı zihinsel ve bedensel olarak yavaşlatıcı bir sebze.
    C ve E vitaminleri içerir. Domates zengin bir potasyum kaynağıdır ve çok az miktarda
    tuz bulunur. Yüksek kan basıncını düşürmeye yardımcı olur ve vücudun su tutmasını
    engeller. Kalp hastalıklarına ve prostat kanserine karşı etkili. 'Beta karotin'e yakın
    olan likopen içeriyor. Likopen vücudu kalp hastalıklarına karşı koruyan maddeler
    arasında yer alıyor. Araştırmalar domatesin prostat kanseri riskini azalttığını gösterdi.
    Haftada en az iki kez domates yiyen erkeklerin, diğerlerine oranla prostat kanserine
    yakalanma riskleri az




+ Yorum Gönder


domates,  domatesin yan etkileri,  domates resimleri,  domate,  güneşin faydaları,  domates bitkisi