+ Yorum Gönder
Her Telden Eğitim Konuları ve Soru Cevap Arşiv Forumunda Türkiye'de son 4 yıllık çay üretimi miktarı Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Ziyaretçi

    Türkiye'de son 4 yıllık çay üretimi miktarı








    Türkiye'de son 4 yıllık çay üretimi miktarı







  2. Gölge Kız
    Devamlı Üye





    Türkiye'de son 4 yıllık çay üretimi miktarı



    ÇAY ÜRETİMİ
    Çay üretiminin aşamaları şu şekildedir;
    • Kurutma
    • Yuvarlama
    • Fermantasyon
    • Kurutma
    • Paketleme
    Çay üretilirken her basamak dikkatle ele alınmalı ve gerçekten lezzetli çay üretimi için bütün aşamalarda titizlik gösterilmelidir.

    Kurutma

    Çay üretiminin bu aşamasında çayın nem oranı düşürülür. Çay, tel bir ağ üzerine asılır ve çay yapraklarının arasından hava geçirilerek çayın nemi uzaklaştırılır. Bu şekilde çay üretiminin kurutma aşaması gerçekleştirilir. Yaklaşık olarak yarım gün kurutma için yeterli olacaktır. Üretimin bu aşaması sayesinde çay yumuşatılmış ve esnetilmiş olur. Bu aşamadan sonra çay yuvarlanmaya elverişli hale gelmiştir.

    Yuvarlama

    Çay üretiminin yuvarlama aşamasında yuvarlama makinesi kullanılır. Bu makine sayesinde çay yaprakları kıvrılmış bir hal alır. Elde edilmek istenen çay tipine göre farklı çay işleme makineleri ve çay yuvarlama metotları kullanılır. Bu safhada yuvarlanmış ve kırılmış olan çaylar fermantasyon aşamasına girmeye hazırdır.

    Fermantasyon
    Çay üretiminin bu aşamasında çay tenekeler içerisine yerleştirilir veya düz bir zemine yayılır. Çay enzimleri yardımıyla çayın hava teması sağlanır. Çay üretiminin önemli safhalarından biridir çünkü çayın rengi ve tadı bu aşamada oluşur. Çayın fermantasyon aşamasına aynı zaman da çayın kimyasal oksidasyonu da diyebiliriz.
    Çay yaprağı, üretimin bu kısmında yeşilden koyu kahveye dönüşür. Bu işlem 1 saat civarında sürmektedir.Çay oksidasyon süresinin gerekenden fazla uzatılması çayın tadını bozar.
    Yeşil Çaylarda oksidasyon işlemi yoktur veya çok azdır. Üretilmek istenen çay türüne göre çay değişik sürelerde oksidasyona uğratılır.

    Kurutma
    Çay üretiminin bu aşamasında, çayın oksidasyon işleminin sonlanması için çay, sıcak havadan geçirilir. Çayın nem oranı düşer ve enzimler işleme devam etmezler. Çay üretimi sınıflandırma işlemi ile son bulur.Çay parçacıkları farklı boyutlardaki eleklerden geçirilerek tasnif edilir.

    Paketleme
    Çay üretiminin son aşaması paketlemedir. Bu aşamada çaylar farklı ebat ve ağırlıkta ambalajlara konur.Çayın tadını ve kokusunu bozmayacak şekilde paketlemek önemlidir.

    Bütün işlemler tamamlandıktan sonra çay makinesinde veya demlikte pişirdiğiniz çayı afiyet ile içebilirsiniz





+ Yorum Gönder