+ Yorum Gönder
Öğrenci odası ve Soru (lar) ile Cevap (lar) Forumunda Kalıtım ile ilgili soru ve cevaplar Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Ziyaretçi

    Kalıtım ile ilgili soru ve cevaplar








    kalıtım ile ilgili soru ve cevaplar







  2. Asel
    Bayan Üye





    1 Canlılarda çeşitli kalıtsal Özelliklerin kuşaktan kuşağa aktarımını sağlayan yapıya ne ad veri*lir?

    A) Kromozom B) Mutasyon
    C) Gen D) Genotip

    2 l Dil yuvarlama

    II Altı parmaklılık 7 III Yarık dudak

    IV Kulak memesinin yapışık yada ayrık olması

    Yukarıda kilerden hangileri kalıtsal özelliklere Örnek verilebilir?

    A) l-II B) II-IV
    C) II-III-IV D) l-II-III-IV

    3 Genetik biliminin temelini ilk ortaya atan kişi aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Mendel B) Lamarck
    C) Kettlewell D) Darvvin



    4 l Kolay yetişir olması

    II Değişik karakterler taşıması

    III Bir mevsimde bir kaç döl alınabilmesi

    Mendel'In çalışmalarında bezelye bitkisini seç*mesinin sebebi yukarıda kilerden hangileridir?

    A) Yalnız l B) Yalnız III C) l - III D) l - II - III



    5 Aşağıda verilen bilgilerden hangisi yafijıştjr?

    A) Dominant karakter bütün döllerde etkisini gös*terir

    B) İki gen aynı ise homozigottur,

    C) Fenotip canlının genlerinin toplamıdır

    D) Resesif karakter yalnız arı döide etkisini göste-



    6 Aşağıda verilenlerden hangisi mutasyona ait

    özellik değildir?

    A) DNA'nın yapısını değiştirmesi r,*

    B) Genlerde ani değişmeler olması

    C) Etkisinin eşey hücrelerinde olduğu zaman gö*rülmesi

    D) Kalıtsal bir özellik olmaması

    7 l Isı

    II-isik

    III Nem

    IV Besin ênbsp;

    Canlılarda modifikasyonun gerçekleşmesi için yukarıdakilerden hangileri gereklidir?

    A) l-II-IV B) l -II -III
    C) II-III-IV D) l-II-III-IV

    8 Aşağıdaki verilen bilgilerden hangileri doğru*dur?

    I, Karakterleri kontrol eden genler allel genlerdir

    II Her karakterin bir çift geni vardır III Resesif karakterler büyük harfle gösterilir

    A) Yalnız l B) l - II C) II - III D) l - II - III



    9 Bezelyelerde baskın ve çekinik karakterlerin verildiği eşleştirmelerden hangisi yanlıştır?

    Çekinik,

    A) Kırmızı çiçek Beyaz çiçek

    B) Kısa gövde Uzun gövde

    C) Yuvarlak meyve Buruşuk meyve

    D) San meyve Yeşil meyve

    10 lİki farklı arı dölün çaprazlanması sonucu %100 melez olan F-j dölü elde edilir

    II Melez dölün genlerinden biri, diğeri üzerinde baskındır F-, dölünün fenotipi baskın karakte*re benzer

    IIIİki melez dölden 1/4 oranında baskın arıdöl 2/4 oranında melez döl ve 1/4 oranında çeki*nik arı döl elde edilir

    Yukarıdakilerden hangileri Mendel'in yaptığı çalışmalar sonucunda elde edilmiştir?

    A) l - II B) II - III C) l - III D) l - II - III



    Cevaplar:1-C 2-D 3-A 4-D 5-C 6-D 7-D 8-B 9-B 10-D




    soru I Kalıtımı sağlar
    II Biyokimyasal tepkimelerde katalizör görevi yapar
    III Biyokimyasal tepkimelerde aktivasyon enerjisini sağlar
    Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri ATP’ nin hücredeki görevlerindendir?
    A) Yalnız I
    B) Yalnız II
    C) Yalnız III
    D) I ve II
    E) II ve III

    Soru - Proteinlerle ilgili yapılan aşağıdaki açıklamalardan hangisi yanlıştır?

    A) Aminoasitlerin birleşmesiyle oluşmuşlardır
    B) Kalıtsal bilgi kullanımıyla oluşturulur
    C) Aminoasit çeşitlerinin bulunmaması protein sentezini engellemez
    D) Bitkiler yapılarına katılan bütün aminoasit çeşitlerini sentezleyebilir
    E) Yalnızca hücrelerin içinde üretilebilir




  3. Ziyaretçi
    insanda hangisimitoz bölünme özeliği gçsteremez




+ Yorum Gönder