+ Yorum Gönder
Ziraat ve Tarım ve Tarım ve Hububat Forumunda Tarla Bitkileri Nelerdir Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Gizli @ yara
    Özel Üye

    Tarla Bitkileri Nelerdir








    Tarla Bitkileri Nelerdir?


    Tarla Bitkileri hakkında bilgi

    Tarla bitkileri hangileridir, bu dalın konusu nedir diye merak eden arkadaşlar için kısa açıklama: kaba bir genelleme ile tahıllar, baklagiller, yem ve yağ bitkileri ve bazı endüstriyel bitkiler tarla bitkileri dalının inceleme konusudur.

    Tarla Bitkilerinden bazıları: (alfabetik sıra)

    Anason (Pimpinella anisum)
    Arpa (Hordeum vulgare)
    Ayçiçeği (Helianthus annuus)
    Buğday (Triticum sp.)
    Bakla (Vicia faba)
    Börülce (Vigna unguiculata)
    Çeltik (Oryza sativa)
    Caramba (Lolium multiflorum)
    Çavdar (Secale cereale)
    Çay (Camelie sinensis)
    Fasulye (Phaseolus vulgaris)
    Fiğ (Vicia sp.)
    Haşhaş (Papaver somniferum)
    Kanola (Brasicca napus Kanola Oleifera)
    Karunga (Onobrychis sativa)
    Kenevir
    Kendir
    Keten (Linum usitasissimum)
    Kimyon (Cuminum cyminum)
    Mercimek (Lens culinaris Medik)
    Mısır (Zea mays)
    Nohut (Cicer arietinum)
    Pamuk (Gossypium sp.)
    Patates (Solarum tuberosum)
    Soğan (Allium cepa)
    Sarmısak (Allium sativum)
    Soya fasulyesi (Glycine merr.)
    Sorgum (Sorghum bicolor)
    Sudan otu
    Susam (Sesamum indicum)
    Şeker Kamışı
    Şeker Pancarı (Beta vulgaris)
    Şerbetciotu (Humulus lupulus)
    Tiricale (Triticosecale)
    Tütün (Nicotina tabacum)
    Üçgül (Trifolium)
    Yerfıstığı (Arachis hypogaea)
    Yonca (Medicago sativa)
    Yulaf (Avena sativa)
    Bilinenin aksine Domates, Biber, Hıyar, kavun, Karpuz vb. yetiştiriciliği tarla bitkilerinin değil bahçe bitkilerinin alanına girmektedir








  2. Gizli @ yara
    Özel Üye






    Patates ekimi hakkında bilgi

    ÖNEMİ

    Patates insan beslenmesinde en az buğday ve pirinç kadar önemli yer tutan bir bitkidir. Yüksek karbonhidrat miktarı ile Avrupa ve Amerika’da birçok ulusun temel besin kaynağıdır. Ülkemizde de günümüzde cipslik ve sofralık tüketimi gün geçtikçe artmaktadır.

    İklim ve toprak isteği:
    Genellikle ılıman iklimlerde verim daha fazladır. Kumlu, kumlu-tınlı, süzek havadar topraklarda iyi gelişir. pH seviyesi yükseldikçe verim düşer en uygun pH 6,5-7,5 arasıdır.

    Dikimi:
    Toprak eğer sonbaharda sürülmemiş veya kış yağışları ile oturmuş ise derince işlenmeli patates yumrularının rahatça gelişebileceği bir toprak yapısı hazırlanmaya çalışılmalıdır.



    Dikim için toprak sıcaklığı 8-10 dereceye ulaşmalıdır. Bu sıcaklık bölgemizde 15 Nisan-15 Mayıs tarihlerinde sağlanmaktadır.

    Tohumluk yumrular orta boy (yaklaşık 50 gr.) olmalı ve yumrular kesilerek dikilmemelidir.Daha iri olan tohumlar hasta yumruların diğerlerine hastalık bulaştırmaması için çamaşır suyu ve su ile hazırlanan karışıma batırılmış bıçaklar ile kesilmelidir Dikim derinliği daha çok toprak nemi ve sıcaklığına bağlı olarak 2-5 cm olmalı. Dikilen yumrular en az 10-15 cm. toprak örtüsüyle örtülmelidir. Nemin yetersiz olduğu durumlarda derin, dikim yapılmalıdır. Sıra arası 70 cm. Sıra üzeri mesafeler ise tohumluk patates üretimi için 20-25 cm. yemeklik patates üretimi için 30-40 cm. olmalıdır. Dikim makineli olarak yapılır ise bakım işleri ve hasat da buna bağlı olarak daha düzenli yapılabilmektedir. Yumru iriliğine göre dekara 200-250 kg yumru hesap edilmelidir.



    Dikimden önce patates yumruları mantari hastalıklara ve patates böceğine karşı ilaçlanmalıdır.

    Gübreleme:
    Patates bitkisi gübrelemeye çok iyi cevap veren besin maddesi eksikliğinde verimi çok düşen bir bitkidir. Patates bitkisinin yumrusu ve üst kısmı ile topraktan kaldırdığı en çok besin maddesi miktarı potasyumdur, ve bir ton yumru ile ve bu yumruyu meydana getiren toprak üstü kısmı ile 8 kg saf Potasyum kaldırılmaktadır. Azot ikinci sırayı alır ve 1 ton ürün oluşumu için 5,5 kg saf azota ihtiyaç vardır. Üçüncü sırada ise fosfor gelmektedir. 1ton patates yumrusunun meydana gelmesi için 1,5 kg Saf Fosfor gerekmektedir. Bu miktarların bilinmesi patates için gübreleme programı ve gübre tavsiyesinin yapılabilmesi için gereklidir. Yapılan toprak tahlili ile hangi gübreden ne kadar kullanılacağına karar verilmelidir.

    Yabanı ot mücadelesi ve Boğaz doldurma :
    Patates tarımında yabancı ot mücadelesi için kültürel ve kimyasal tedbirler birlikte uygulanmalıdır. Kimyasal yolla ekim öncesi, ekim sonrası çıkış öncesi ve çıkış sonrası ilaçlama imkanı vardır. Tarlamızdaki yabancı ot durumuna göre bunlardan biri tercih edilmelidir. Daha sonra bitkiler 15-20 cm olduğunda 1. çapa ve bitkiler 30-40 cm olduğunda boğaz doldurma yapılmalıdır. Boğaz doldurma sırasında üst gübrelemede yapılabilir.

    Sulama:
    Bölgemizde patates tarımı ekonomik olarak sulanarak yapılabilmektedir. Sulama yağmurlama yada damla sulama metodu ile yapılmalıdır. Patates bitkisi ürünü olan yumrularını toprak altında büyüttüğü için devamlı tavlı ve su stresi yaşamayan bir toprak yapısı istemektedir. Aksi halde verim düştüğü gibi yumrularda da şekil bozuklukları gözükebilmektedir.

    Yumru oluşumundan sonraki, yani yumruların şişmeye başladığı devrede bitkinin çok miktarda suya ihtiyacı bulunmaktadır. Bu devreden itibaren 4-6 gün arayla su verilmesi gerekir. Hasattan 15-20 gün önce, yumruların olgunlaşması ve kabukların pişkinleşmesi için su kesilir. Sökümden 2 gün önce hasatta kolaylık sağlamak için su verilebilir.



    Hasat:
    Patates hasat zamanını, üretim amacı (tohumluk, yemeklik, turfanda vb.) belirler. Fakat genellikle bitkinin yaprak ve sapları kahverengileşip kuruduğu, yumruların ana bitkiden ayrıldığı ve yumru kabuğunun sertleşip pişkinleştiği zaman hasada girilir. Hasat pullukla elle veya söküm makinesiyle yapılabilir. Ancak en yaygın ve ekonomik yöntem, söküm makinesiyle hasat olmaktadır. Ürünler nemli ise toplanmadan önce bir süre kurutulur. İriliklerine göre boylanan yumrular uygun şartlarda depolanarak daha sonra pazara ulaştırılır.

    Hastalık ve zararlıları:
    Patates tarımında en önemli hastalık patates siğilidir ve mücadelesi için yapılabilecek tek şey sertifikalı hastalıksız tohumluk kullanmaktır





  3. Gizli @ yara
    Özel Üye
    Fasulye (Phaseolus vulgaris)


    Fasulye ekimi hakkında bilgi

    Taze, konserve ve kuru olmak üzere değişik şekilde değerlendirilen, besin değeri çok yüksek olan, hemen hemen tüm dünyada bol miktarda tüketilen önemli bir kültür bitkisidir. Orta Amerika kökenli olan bu kültür bitkisi 250 yıl önce Anadolu'ya gelmiş ve çok geniş bir yayılım alanı bulmuştur.

    Taze fasulye A, B1, B2 ve C vitaminlerince zengindir. Taze fasulye de vücutta biriken asidi nötralize edebilecek baz fazlalığı da mevcuttur. Fasulyenin hazım olabilirlik oranı %84.1'dir.

    Hatta fasulye baklalarında bulunan phasol ve phaseolin maddelerinin şeker hastalığında kullanılan insülin karekterinde olduğu ve bu yüzden kandaki şeker miktarının düşürülmesinde kullanıldığı bildirilmektedir.
    kaynak

    MEYVE
    Meyveler bakla şeklindedir. Çiçeklerde döllenme olduktan sonra oluşan hava sıcaklıklarına bağlı olarak meyve gelişmeye başlar. 30 C’nin üzerindeki sıcaklıklarda, kuraklıkta (düşük hava nemi) söz konusu ise döllenme olduğu, bakla teşekkül ettiği halde meyve gelişmez ve dökülür.

    Meyve gelişmesi için ideal sıcaklıklar 15-25 C arasındaki sıcaklıklardır. Baklalar; etli, ince, kılçıklı, kılçıksız, iplikli veya ipliksiz olabilirler. Fasulyelerin hemen tamamında kılçık, bakla genç ve taze iken görülmediği halde daha sonra görülebilir.

    TOPRAK İSTEĞİ
    Toprak istekleri bakımından seçici bir bitki değildir. Çok hafif topraklar dışında her toprakta yetiştirilebilir. Ancak organik madde yönünden zengin, yumuşak, iyi havalanan ve su tutma kapasitesi yüksek olan topraklarda daha başarılı sonuç verir. Potasyumca zengin toraklarda yetiştirilen fasulyelerde (taze- kuru) kalite belirgin bir şekilde artar.

    Toprak iyi hazırlanmalıdır. Kesekli bırakılırsa, çimlenme sırasında, çimlenen taneler üzerine ağırlık yapar ve çimlenmeye engel olur. Kaymak bağlama özelliğine sahip topraklarda özellikle tohumun çimlenme döneminde düşen yağışlar önemli çimlenme zorluklarına yol açar. Bu sebepten dolayı kaymak tabakası kırılmalıdır. Fazla asit karakterli topraklardan hoşlanmaz. Toprak reaksiyonunun pH 5.5-6.7 olduğu yerlerde en iyi ürün alınmaktadır.





  4. Gizli @ yara
    Özel Üye
    İKLİM İSTEKLERİ


    İklim isteği yönünden hassas olup özellikle bazı dönemlerinde çevre şartlarına karşı çok duyarlıdırlar Ilık iklim sebzesidir Çimlenme için yüksek sıcaklık isterler Sıcaklık sıfırın altında 2-3 C’ye düştüğünde büyük zarar görür Buna karşılık çiçeklenme ve meyve bağlama dönemlerinde yüksek sıcaklık büyük zararlara yol açar, verim ve kalite çok önemli ölçüde düşer Meyve bağlama döneminde 18-25 C sıcaklıklar optimum meyve tutumu ve gelişmesini sağlar



    EKİM ŞEKLİ

    Sıra arası 50-60 cm X sıra üzeri 20-25 cm olacak şekilde toprağın tav seviyesinin 3-5 cm altına tohum ekimi yapılırFasulye tohumlarında çimlenme sırasında fasulye sineği büyük zarara yol açabilir Bu nedenle tohumun ekim öncesi mutlaka ilaçlanması gerekir Dekara kullanılan tohum, ekim sıklığı ve özellikle de çeşidin dane iriliğine bağlı olmak üzere 6 - 18 kg arasında değişir



    GÜBRELEME

    Suni gübre kullanılacaksa gübrenin tamamı bir defada ve ekimden 2-3 hafta önce sürümle toprağa karıştırılmalıdır Toprağın yapısına bağlı olarak saf olarak 1 dekara verilmesi gereken ortalama gübre miktarları:

    Sülfat Formunda AZOT12-14 kg/da



    FOSFOR(P2O5)10 kg/da



    POTASYUM(K2O)10-12 kg/da



    ÇAPALAMA

    Fasulye tohumları uygun çevre şartlarında 6-8 gün içinde çimlenir Bitkiler toprak üstüne çıkar Bitki gelişmesi oldukça hızlı olur Bitkiler ilk hakiki yapraklarını geliştirdiğinde 1 çapa yapılır Yağış, yabani ot ve toprağın o anki durumu dikkate alınarak 2-3 hafta sonra 2 çapa yapılır



    SULAMA

    İlk fasulye meyveleri görülünceye kadar mümkün olduğunca sulamadan kaçınılmalıdır Fasulyeler ilk meyve vermeye kadar hassas bir bünyeye sahiptir Fazla su bitkilerde hemen sararma ve büyümede duraklama yaratır Bu devrelerde hava şartlarının etkisi ile mutlaka su vermek gerektiği taktirde fazla olmamak koşuluyla bir iki defa sulama yapmak gerekir Fasulyelerde çiçek açıp ilk ürünler görülmeye başladıktan sonra sulama işine de düzenli olarak başlanmalıdır Hava durumuna göre 4-5 gün ara ile yeterli miktarda sulama yapılırsa ürünün miktar ve kalitesi de o ölçüde iyi olur



    OLGUNLUK, HASAT, DEPOLAMA ve VERİM:

    3-4 günde bir defa hasat olgunluğuna gelmiş fasulye meyveleri toplanır Hasatta bitkinin zarar görmemesine özen gösterilir Baklalar yukarıya doğru çekilerek koparılır Baklaları aşağıya doğru koparmaya çalışmak bitkiye zarar verir Hasat edilen fasulyelerde meyvelerin pazarlanmaya kadar muhafazası önem taşır



    Hasattan sonra meyvelerin gölge bir yerde, yüksek rutubetli (%80’in üzerinde) bir ortamda korunarak su kaybetmeleri önlenmelidir Aksi halde hızla su kaybederek pörsürler, Pazar değerini kaybederler %80’in üzerindeki nem içeren ortamlarda +4-5 C’de 8-10 gün süre ile muhafaza edilebilir

    Kaynak



    Barbunya fasulye



    Barbunya dane olarak tüketildiğinden dane fasulye üretimindeki yollar izlenmelidir Bir de daneler oluştuktan sonra kesinlikle sulama yapılmamalıdır


  5. Gizli @ yara
    Özel Üye
    Tarla Bitkileri


    Tarla Bitkileri hakkında bilgi

    Silaj; havyan yemi olarak kullanılacak yeşil yem bitkilerinin havayla ilişiğini keserek süt asidi bakterileri yoluyla fermante edilmesi ve saklanması esasına dayanan, kışlık yem açığını kapatmak için kullanılan bir besi yemi saklama metodudur. Aslında her türlü yeşil yem bitkisi ile silaj yapılabilir. Ancak ülkemizde mısır başta olmak üzere, sudan otu, fiğ-arpa, fiğ-yulaf karışımları, sorgum, arpa, buğday, çayır otları ve ayçiçeği silaj yapılan bitkilerin başında gelir.
    Yukarıda da belirttiğim gibi ülkemiz şartlarında en yaygın silaj yem bitkisi mısırdır.

    ÇEŞİT SEÇİMİ: Silajlık Mısır (zea mays) tarımında dikkat edilmesi gereken en önemli konu çeşit seçimidir. Silaj için en uygun mısır bol yeşil aksamı üretebilen mısır çeşididir. Yani silaj tarımında generatif büyümeden çok vegetatif büyüme önemlidir. Mısır ve aslında genel olarak tüm bitkiler vegetatif büyüme dönemlerinde, generatif büyüme dönemlerine göre daha düşük sıcaklık isterler. İşte silajlık mısır tarımında bu özellikten çok faydalanılır. Sıcak bölgelerde tane amaçlı yetiştirilen mısırlar nispeten daha soğuk yerlerde yetiştirilerek meyve oluşumu engellenir ve yeşil aksamı bol mısırlar elde edilir.
    Sizlere önerebileceğim silajlık mısır çeşitleri şunlardır;
    Dako tohumculuk XL-72 AA: Yaklaşık 120 günde olgunlaşır. Mısırların boyu ortalama 2.30m, kuru madde oranı %30 civarındadır. Dekarda yeşil ağırlık verimi 8000 kg, kuru madde verimi 2400 kg dır. (Güneş tohumculuğa ait Güneş-610’da dakoyla hemen hemen aynı değerlere sahiptir.
    Ar tohumculuk Fabio: Yaklaşık 130 günde olgunlaşır. Mısırların boyu ortalama 2.20m, kuru madde oranı %28 civarındadır. Dekarda yeşil ağırlık verimi 8200 kg, kuru madde verimi 2300 kg dır.
    Burada üretici tohum fiyatı-giderler-verim dengesine göre kendince en uygun seçimi yapmalıdır.
    TOPRAK HAZIRLIĞI VE EKİM: Eğer birinci ürün ekim planlanıyorsa, toprak sonbaharda derin sürülür, ilkbaharda yüz sürümü ve tapan yapılır. Eğer ikinci ürün ekimi yapılacaksa birinci ürünün anızı mümkün olduğunca az bırakılmalıdır. Ekim için benim önerebileceğim sistem pneomatik mibzerdir. Yeni yeni kullanılmaya başlayan bu sistem ile birim alana atılacak yem miktarı en uygun şekilde ayarlanabilmektedir. Bir dekara 2-3 kg tohum kullanmak yeterlidir. Buda dekarda yaklaşık 12000-15000 mısıra denk gelmektedir. Fazla tohum atmak hem bitki gelişimlerini yavaşlatır hem de tane oluşumunu engeller. Sıra araları 75 cm sıra üzeri 10-15 cm olarak ayarlanabilir.
    GÜBRELEME: Mısır fazla besin tüketen bir bitkidir. Bu nedenle ister silajlık ister tane için yetiştirilecek olsun gübreleme uygun şekilde yapılmalıdır. Araştırmalar mısırın 1000 kg yeşil ot için 5kg N, 2kg P ve 4 kg K’ a ihtiyaç duyduğunu göstermektedir. Çiftçilerimiz sağlıklı gübreleme için toprak analizi yaptırmalı çıkan değerlere göre ilave etmesi gereken gübre miktarını ayarlamalıdır. Bu hem fazla masrafı önler hem de toprak sağlığı için önem taşır.


  6. Feyruşah
    Devamlı Üye
    Tarla bitkileri yaşamımızda beslenme açısından büyük bir yere sahiptir. Tarım alanlarının büyük bir bölümü de tarla bitkileri ekimi için ayrılmıştır. Ayrıca tarla bitkileri yetiştirerek geçimini sağlayan kesimin de sayısı fazla. Bu yüzden ülkemizde tarla bitkilerinin üretimine büyük önem veriliyor.

+ Yorum Gönder


tarla bitkileri nelerdir