+ Yorum Gönder
Ziraat ve Tarım ve Tarım ve Hububat Forumunda Buğday Ekim işlemi Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Harbi @ kız
    Bayan Üye

    Buğday Ekim işlemi








    Buğday Ekimi

    Yüksek bir verim ve kaliteli ürün elde etmenin ön koşulu, tarlada uygun zamanda düzenli bir çimlenme ve çıkışın sağlanmasıdır. Yurdumuzda buğday genellikle güzden ve kışlık olarak ekilmektedir. Kışlık ekimde, yazlık ekime oranla daha yüksek verim elde edilmektedir. Ayrıca ekim zamanı çeşidin soğuğa toleransı ve vernalizasyon isteğine bağlı olarak değişmektedir. Bölgeye tavsiye edilen kışlık ekmeklik buğday çeşitleri; Kate A-1, Bezostaya, Pehlivan, Gün 91 ve Mızrak 98 olup, bunlar için ekim zamanı 1 Ekim-30 Ekim tarihleri arasındadır. Yazlık çeşitler ise Basribey, Gönen 98, Panda, Golia ve Cumhuriyet 75 olup, bunlar için ekim zamanı Kasım başından Aralık sonuna kadar uzayabilir. Fakat kıyı bölgelerimiz için en uygun ekim zamanı 15 Kasım-15 Aralık tarihleri arasıdır. Toprak sıcaklığının 8-10°C olduğu zamanda ekim yapılmalıdır. Buğdayda dekara atılacak tohum miktarı; ekim zamanına, bin tane ağırlığına, çimlenme ve biyolojik gücüne bağlı olarak 18-24 kg arasında değişmektedir.








  2. Zahra
    Üye





    Buğday önemli bir Tarım Bitkisidir ve Tüm dünya ülkeleri tarafından Tarımı yapılan önemli bir Tahıl bitkisidir. Buğdayın Anavatanı İran ve Kafkaslardır. Karasal iklimde yetiştirilir ve tek yıllık otsulardır. Özellikle taneleri öğütülerek un haline getirilir ve sapları da hayvanlara yem olarak verilir.




+ Yorum Gönder