+ Yorum Gönder
Yemek Tarifleri ve Türk Mutfağı Forumunda Pratik Mutfak Sözlüğü-Yemek Tarifleri Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Yıldızçiçeği
    Yeni Üye

    Pratik Mutfak Sözlüğü-Yemek Tarifleri








    Pratik Mutfak Sözlüğü-Yemek Tarifleri



    Alaca soymak:
    Kabuklu meyve veya sebzelerde kabuğun birer parmak arayla uzunlamasına soyulmasına denir.

    Aperatif: Yemekten önce iştah açıcı olarak alınan içki veya yiyeceklerdir.

    Aroma: Meyvelerdeki hoş kokuya denir. Tatlı ve pastalarda güzel koku vermek amacıyla portakal, limon kabuğu rendesi veya vanilya kullanılır.

    Bağlamak: Çorba ve yahni gibi sulu yiyecekleri koyulaştırmaya denir. Günümüzde daha çok nişasta ve krema en iyi iki bağlayıcı olarak kabul edilir.

    Barsama: Güzel kokulu, yaprakları yemeklere konan nane ve yaban kekiğinin ortak adı.

    Benmari: Bir tencere yarıya kadar sıcak su ile doldurularak ağır ateş üzerine oturtulur. Bu tencerenin içine daha küçük bir kap tabanı ve kenarları sıcak su ile temas edecek şekilde yerleştirilir. Yiyecekler bu ikinci kabın içine konularak pişirilir.

    Boca Etmek: Bir kerede hepsini dökmek.

    Buket Garni: Birbirine bağlanmış defne yaprağı, maydonoz, kekik.

    Çentmek: Sebze yada meyvaları bıçakla dikine her yönde kesikler yaparak minik minik doğramak.

    Çeşni: Yemeklerde farklı tatlar elde etmek için kullanılan çeşitli baharatlara denir.

    Demlemek: Pişen yiyecekleri ateşten indirerek kapaklarını kapalı tutup kendi buharlarında dinlemeye bırakılması.

    Fiske: Baş parmağıyla işaret parmağı arasında kalan miktardır.

    Flambe: İkram sırasında hazırlanıp sunulan alevli yemek veya tatlılara verilen addır.

    Fondan: Şekerleme haline gelmiş beyaz krema.

    Füme: Kurutarak saklama yöntemlerinden biri. Et, balık gibi gıdaların ateş dumanında kurutulması.

    Gato: Pastaların pandispanyasına verilen addır.

    Göz göz olmak: Muhallebi, pilav gibi yemeklerin suyunu çektikten sonra üzerinde oluşan küçük oyuklara denir.

    Gratine Etmek: Genellikle gratine edilecek yemeğin üzerindeki sosa rendelenmiş peynir serpilerek fırın ızgarasında kızartılması işlemidir.

    Harç: Kullanılan malzemelerin doğranarak karıştırılması.

    Islatmak: Zor pişen kuru baklagillerin pişirme sürelerini kısaltmak için önceden su içinde bekletilmesi.

    Jelatin: Toz yada tabaka halinde satılan bir kıvam verici.

    Karanfilli Soğan: Kabukları soyulmuş soğana 2-3 diş karanfil saplanarak bazı yemeklerin haşlaması sırasında kullanılır.

    Kef: Kaynatılan yemeğin üzerinde istenmeyen kısımların oluşturduğu köpük.

    Konkase Domates: Kaynayan suya atılan domatesler kabukları çatlamaya başlayınca çıkarılır, soğuk suya atılır böylece kolayca kabukları soyulur. Domatesler ikiye kesilip çekirdekleri çıkarılır ve tavla zarı büyüklüğünde doğranır.

    Közlemek: Izgara veya kömür ateşinde sebzelerin kabuklarıyla pişirilmesi.

    Krim: Taze, dinlenmiş sütün üzerinde biriken yağlı kısım.

    Kuzu Gömleği : Kuzunun karın kısmındaki iç organlarını göğüs kafesindeki organlardan ayıran zar kısmı.

    Labne: Hiç tuzu olmayan yumuşak krem peynir. Daha çok tatlılarda ve pastacılıkta kullanılır.

    Lapa: Taneli gıdaların genellikle pirinç suyuyla kaynatılarak bulamaç haline getirilmiş şekli.

    Marinat: Et yemeklerine lezzet katmak veya yumuşamalarını sağlamak için taze ot ve baharatlardan hazırlanan sıvılar.

    Meyane (Beyaz): Eşit miktarlada un ve yağ kullanılarak hazırlanır. Yağ eridikten sonra unu ilave edip tahta bir kaşıkla karıştırarak ağır ateşte pişirilir.

    Meyane (Kahverengi): Bu meyane de aynı biçimde yapılır. Ancak daha uzun süre pişirilerek meyanenin açık kahverengi bir renk alması sağlanır.

    Nektarin: Şeftali ağıcına erik aşılanarak elde edilen şeftali tadında tüysüz meyve.

    Özemek: Birkaç şeyi birbirine karıştırıp iyice çırparak yoğunlaşmasını sağlamak.

    Pastörize: Besinlerin özel cihazlarda 65 derece kadar ısıtılarak birdenbire soğutulmasıyla, içindeki mikropların öldürülmesi işlemi.

    Pembeleştirmek: Yağda kavurarak rengin dönmesini sağlamak.

    Plaki: Bol sarımsak, soğan, domates ve zeytinyağı ile pişirilen yemek türü.

    Poşe Etmek: Yiyeceğin kaynama noktasının altındaki sıcaklıkta pişirilmesidir. Kullanılacak sıvı bir taşım kaynadıktan sonra altı kısılarak kaynaması durdurulur.

    Silkme: Çeşitli sebzeler ve etle pişirilen bir tür sıcak yemek.

    Soğan (Piyaz): Kabukları soyulan soğan ikiye kesilir. Kesilmiş yüzü altta kalacak şekilde kesme tahtasına konur. Birbirine paralel çok ince dilimler halinde kesilir..

    Sote Etmek: Eşit parçalara ayrılmış sebze veya etin sürekli karıştırılarak kahverengileşinceye kadar pişirilmeleri.

    Tavuk Ütüleme: Tavuğun tüylü kısımlarının aleve tutularak tüylerinin yakılarak yok edilmesi.

    Terbiye Etmek: Hazırlanan karışımda bir süre bekletilerek yumuşaklık ve lezzet kazandırmak; veya yemeklerin suyuna un, yumurta, limon gibi malzemeleri ekleyerek koyulaşmasını sağlamak.

    Tuzlama: Yiyeceklerin bir süre bozulmadan saklanmasına yarayan yöntem ve bu yolla hazırlanan yiyecek.

    Yedirmek: Bir sıvının kendisinden daha yoğun kıvamda olan bir maddeye eklenerek karışımının sağlanması








  2. Dr Zeynep
    Bayan Üye





    Yemek TuzluysaFazla tuzunu almak icin,1 adet patatesi soyup yemeginize dograyin ve bir kac dakika kaynatin.


    Sutunuz Kaymak TutarsaSut kaynarken icine bir parca tuz atarsaniz kaymak tutmasini onlemis olursunuz.


    Sutun Tasmasini OnlemekSutu kaynatacaginiz tencerenin agiz kismina sivi yag surerseniz sutun tasmasini onlemis olursunuz.


    Sogan Sarimsak Kokusu Ellerdeki sogan,sarimsak kokularini giderebilmek icin ellerinizi haslanmis patatasle ovun.


    Kek Kalibi Kek kalibina yagli kagit doseyin.Kagidin uclari kek kalibindan yuksek olsun.Keki firindan aldiginiz zaman,kagidin uclarindan tutup keki kaliptan cikarabilirsiniz.


    Etleri YumusatmakLimon suyu etleri yumusatir. Sert etler bile limon suyu ilave edilerek pisirilirse hem yumusak ve lezzetli olur, hem de çabuk piser.


    Yumurta Kirarken Yumurtanin aki ve sarisinin birbirine karismamasi icin buzdolabindan cikarir cikarmaz kirin.


    Tasan YemeklerYemegin tastigi yere hemen bolca tuz serpin. Ocak soguyuncaya kadar oylece kalsin. Soguduktan sonra kolayca temizlenir.


    Firinda pisirdiginiz tavugu hemen yemeyecekseniz ve kurumasini da istemiyorsaniz, firindan çiktiginda üzerine margarin ve limon suyu sürün ve alüminyum folyoya sarin. Tavugunuz yumusacik kalacaktir.


    Garnitürolarak hazirlanan sebzeler kaynayan pisirme suyuna atilip 4-5 dakika pisirildikten sonra margarinle hafifçe çevirilmeli.


    Patateskizartmadan önce süt dolu bir kabin içinde biraz bekletin, kuruladiktan sonra tavaya atin. Böylece daha az ya çekeceklerdir


    Karnabahar, lahana, sogangibi keskin kokulu yiyecekler pisirilirken tencere kapagi aralik tutulursa, kokunun yemege sinmesi onlenir.


    Yesil Renkli Sebzelerinrengini korumak için tencerenin kapagi aralik tutularak buharin çikmasi saglanmali veya tencerenin kapagi ara sira açilarak pisirilmelidir.


    Makarnaninhaslama suyuna bir, iki bas sogan, havuc v.b.sebzeler koyarsaniz daha lezzetli olacagini göreceksiniz.


    Pilav suyunu çektigi halde pirinçler hala sertse, ¼ ölcü sicak su ilave edin ve pirincler suyu cekinceye kadar pisirmeye devam edin.


    Bayatlamis ekmeklerinizi dilim dilim yapip aralarina sarimsakli tereyagi sürüp folyoya sarin. Yüksek isida firinda pisirin.


    Yumurta.. haslarken suyun ve yumurtanin üstüne serptiginiz bir tutam tuz, yumurtalarin catlamamasini saglayacaktir.




  3. Dr Zeynep
    Bayan Üye
    Maydanoz ve dereotunu bas asagi gelecek sekilde su dolu kavanozda, bozulmadan saklayabilirsiniz.


    Sos hazirlarken un topagi olusmasini önlemek icin kasik yerine catal ucuna taktiginiz, kabuklari soyulmus cig patatesten yararlanabilirsiniz.


    Meyve salatasi yaparken taze nane yapragi katip, meyveleri yogurt ve balla karistirin. Enfes olacaktir.


    Karamel bu ögüdü unutmazsaniz, kolay! 1 kahve kasigi su icin 5 kahve kasigi seker.


    Pirinc pilavi suyuna, birkac damla limon suyu ilave edin. Bembeyaz olur.


    Kesik limonu saklamak icin üzerine tuz serpin .


    Zeytini bir kavanoza koyun, zeytinyagi ile örtün ve biraz kekik, 2-3 dis sarimsak ilave edin, 8 gün bekletin. Nefis bir tadi olur. Zeytinler bitince kalan sosu, salata sosu olarak kullanabilirsiniz.


    Kati Yumurta elde etmek icin 15 dakika kaynatin. Kabuklarinin kolay soyulmasi icin kaynattigimiz kaba tuz atabiliriz. Suyunu da sakin dökmeyelim. Saksidaki ciceklerin en sevdigi su budur.


    Omletinizi bal ile yapmayi denediniz mi? Yumurtayi pisireceginiz yagi kizdirip biraz bal ekleyin yumurtalari kirin. Cok lezzetli degisik bir yumurta yiyeceksiniz.


    Kus üzümlerini ayiklamak icin, onlari bir avuc unla ovusturunuz ve kalin delikli bir süzgece atiniz, un ile beraber cöpler de düser.


    Lahananin piserken pek de hos olmayan bir kokusu vardir. Bunu onlemek için, lahanayi pisireceginiz tencerenin icine, biraz ekmek ici koymak yeterlidir. Yemege karsmamasi icin, ekmek iclerini kücük, temiz bir torba icinde koymaniz, sonra alip atmaniz da size büyük kolaylik saglayacaktir.




+ Yorum Gönder