+ Yorum Gönder
Tarih Arşivi ve Türk Tarihi Forumunda türk dünyası ile ilgili test soruları Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Harbi @ kız
    Bayan Üye

    türk dünyası ile ilgili test soruları








    türk dünyası ile ilgili test soruları

    türk dünyası ile ilgili test soruları ve yanıtları


    1. İkinci Dünya Savaşı'nı başlatan olay aşağıdakilerden hangisidir?

    A. Almanya'nın Polonya'ya saldırmasıyla
    B. Almanya'nın Avusturya'yı ilhak etmesiyle
    C. Japonya'nın Pearl Harbour'da ABD'ye saldırmasıyla
    D. Sovyetler Birliği'nin Baltık ülkelerini işgal etmesiyle
    E. Almanya'nın Danimarka ve Norveç'i işgal etmesiyle

    2. Roosevelt,Churchill ve Stalin'in savaş sonrası barış düzeninin korunması için bir uluslararası teşkilat kurulması fikrini hangi konferansta kabul etmişlerdir?

    A. Casablanca Konferansı
    B. Vasington Konferansı
    C. Tahran Konferansı
    D. Kahire Konferansı
    E. Moskova Konferansı

    3. Soğuk Savaş Dönemi hangi yılları kapsamıştır?

    A. 1955-1969 B. 1945-1955 C.1969-1980 D.1969 -1989 E.1945-1960.

    4.
    I. Birleşmiş Milletlerin Kurulması
    II. Almanya'nın ikiye ayrılması
    III. Küba Bunalımının ortaya çıkması
    IV. SSCB'nin Çekoslovakya'yı işgal etmesi

    Yukarıdaki olayların kronolojik sıralaması aşağıdakilerden hangisidir?


    A. IV - I - II
    B. III - II - I - IV
    C. II - I - III - IV
    D. I - II - III - IV
    E. IV - I - II - III

    5.Doğu ve Batı blokları arasında yaşanan soğuk savaşın çözülmesine yol açan ilk olay aşağıdakilerden hangisidir?

    A. SSCB ve Çin arasında yaşanan ideolojik ayrılık
    B. Avrupa Birliğinin kurulması
    C. Nato'nun kurulması
    D. SSCB lideri Kruşcef'in ABD ni ziyaret etmesi
    E. SSCB lideri Stalin'in ölmesi

    6."Üçüncü" demokratlaşma dalgası hangi olayla başlamıştır?

    A.Yunanistan'daki askeri rejimin çökmesiyle
    B. İspanya diktatörü Franco'nun ölümüyle
    C. Portekiz diktatörlüğünün yıkılmasıyla
    D. Soğuk savaş döneminin sona ermesiyle
    E. Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla

    7. Dünyada insan haklarının uluslararası düzeyde korunması ilk kez hangi siyasal belge ile gerçekleşmiştir?

    A. Birleşmiş Milletler Antlaşması
    B. İnsan Hakları Evrensel Bildirisi
    C. Kişisel ve Siyasal Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme
    D. Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme
    E. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi

    8. Müttefiklerin 2. Dünya savaşı'ndan zaferle çıkmasının siyasi rejimler açısından en önemli sonucu aşağıdakilerden hangisidir?

    A. Çok sayıda yeni devletin dünya sahnesine çıkması
    B. "İkinci" demokratlaşma dalgasının gerçekleşmesi
    C. Avrupa'da Komünist partilerin yasaklanması
    D. Almanya'da nazizmin yasaklanması
    E. İnsan haklarının uluslararası denetim altına alınması

    9. Aşağıdakilerden hangisi 2. Dünya Savaşından sonra Avrupa'da oluşturulan birliğin nedenlerinden biri değildir?

    A. Sovyetlere karşı ortak güvenliğin sağlanması
    B. Ekonomik gelişmenin sağlanması
    C. Ortak değerler çerçevesinde barış için de birarada yaşamanın gerçekleştirilmesi
    D. Doğu ve Batı blokları arasında soğuk savaşın giderek yoğunlaşması
    E. Avrupa'da otoriter yönetimlerin kurulmasına izin verilmemesi

    10. Doğu Avrupa ülkelerinde benimsenen sosyalizm, bazı bakımlardan Sovyetler Birliği'nde sürdürülen sosyalizmden farklılıklar göstermiştir.

    Aşağıdakilerden hangisi Doğu Avrupa'da benimsenen sosyalizmin özelliklerinden biri değildir?

    A. Doğu Avrupa ülkelerinin çoğunda kamu kesiminin yanında özel kesimin de belli ölçülerde varlığını sürdürmesi
    B. Tarımda devlet mülkiyetinin çok kez sınırlı olması
    C. Kooperatif biçimindeki örgütlenmelere ağırlık verilmesi
    D. Tek partili bir sosyalizmin benimsenmiş olması
    E. Ulusal ve dinsel akımların varlığını sürdürmüş olması

    11.Sovyetler Birliği'nde ilk kez ekonomi yönetiminde kısmî bir liberalleşmenin başlaması, siyaset ve kültür alanlarında da bir yumuşamanın gözlemlenmesi kimin zamanında gerçekleşmiştir?
    A. Kruçef B. Stalin C. Brejnev D. Gorbaçov E. Andropov

    12.Çin'de sosyalizmin kurulması hangi kesimin harekete geçirilmesi sonucu gerçekleştirilmiştir?

    A. İşçilerin
    B. Köylülerin
    C. Burjuvaların
    D. Askerlerin
    E. Din Adamlarının

    13. Aşağıdakilerden hangisi "özyönetimci sosyalizm"modelini uygulamaya çalışan ülkelerden biridir?

    A. Küba
    B. Kuzey Kore
    C. Yugoslavya
    D. Macaristan
    E. Arnavutluk

    14. Aşağıdakilerden hangisi İkinci Dünya Savaşı sonrasında bağımsızlığına kavuşmuş azgelişmiş ülkelerde sosyalizmin benimsenmesinin nedenlerinden biri değildir?

    A. Ulusal bağımsızlık savaşlarının sosyalist ülkelerce desteklenmesi
    B. Sovyetler Birliği'nin kısa sürede büyük bir ekonomik ve toplumsal gelişme göstermesi
    C. Bu ülke aydınlarının ulusal bağımsızlığın ancak devletçi bir ekonomiyle sağlanabileceğine
    inanması
    D. Hızlı bir kalkınmanın ancak kaynakların sanayi yatırımlarına aktarılmasıyla sağlanabileceğinin
    benimsenmesi
    E. Bu ülkelerde tarımsal kollektivizmin güçlü olması

    15.Küreselleşmeyi daha çok tarihsel aşamalara bağlı olarak açıklayan düşünür kimdir?

    A. A. Giddens
    B. R. Robertson
    C. I. Wallerstein
    D. M. Weber E.
    E. J. Habermas

    16.Küreselleşme kavramını zaman ve mekan bağlamında ele alan düşünür kimdir?

    A. J. Habermas
    B. M. Weber
    C. I. Wallerstein
    D. A. Giddens
    E. R. Robertson

    17.Dünyadaki ülkeleri gelişmiş merkez ülkeler, çevre ülkeleri ve yarı çevre ülkeleri olarak ele alan düşünür kimdir?

    A. R. Robertson
    B. A. Giddens
    C. J. Habermas
    D. I. Wallerstein
    E. M. Weber

    18.Küreselleşmeyi kapitalist dünya ekonomisi, dünya askeri düzeni, ulus devlet sistemleri ve uluslararası işbölümü çerçevesinde ele alan düşünür kimdir?

    A. A. Giddens
    B. M. Weber
    C. I. Wallerstein
    D. R. Robertson
    E. J. Habermans

    19.Robertson'a göre aşağıdakilerden hangisi 1400-1750 yılları arasında Avrupa'da bireyselciliğin ve humanizmin önem kazandığı ve ulusalcılığın ortaçağ toplum anlayışına karşıt olarak ortaya çıktığı bir aşamadır?

    A. Oluşum aşaması,
    B. Başlangıç aşaması,
    C. Kalkış aşaması,
    D. Hakimiyet için mücadele aşaması,
    E. Belirsizlik aşaması

    20.Amerika Birleşik Devletlerinin, II. Dünya Savaşı'ndan sonra Türkiye ve Yunanistan'ı Sovyet tehdidinden korumak için geliştirdiği"siyaset"aşağıdakilerden hangisidir?

    A. Monreo Doktrini
    B. Truman Doktrini
    C. Brejnev Doktrini
    D. Carter Doktrini
    E. Mc Carthy Doktrini

    21.Aşağıdakilerden hangisi Demokrat Parti'nin kurulmasında önemli bir role sahip olmuştur?

    A.Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu
    B. Tan Olayı
    C. 7 Eylül Kararları
    D. 35'ler Hareketi
    E. Hürriyet Misakı

    22.
    I. Demokrat Parti'nin kurulması
    II. Türkiye'nin Avrupa Konseyi üyesi olması
    III. Halkevlerinin kapatılması
    IV. Millet partisi'nin kapatılması

    Yukarıdaki olayların kronolojik sıralaması aşağıdakilerden hangisidir?

    A. IV-III-II-I
    B. II-I-III-IV
    C. III-II-I-IV
    D. I-II-III-IV
    E. I-III-II-IV

    23.Demokrat Parti döneminde muhalefete karşı çok sert önlemler alınmıştır. Aşağıdaki dış gelişmelerden hangisi Demokrat Parti'nin muhalefete karşı sert önlemler almasına yol açmıştır?

    A. Pakistan'ın bağımsızlığına kavuşması
    B. Nasır'ın Mısır'da iktidara gelmesi
    C. Irak'ta devrim yapılması
    D. Sovyetler Birliği'nin Türkiye'den toprak talep etmesi
    E. Cezayir'in bağımsızlığına kavuşması

    24.Aşağıdakilerden hangisi Demokrat Parti'nin izlediği politİkalardan biri değildir?

    A. Muhalefet önderlerinin yurtta dolaşmalarını engellemesi
    B. Vatan cephesi örgütleri kurarak ülke de kamplaşmaya yol açması
    C. İktisadi kalkınmada büyük bir canlılık ve heyecan yaratması
    D. Plansız kalkınma yapılması sonucu maliyenin iflasa sürüklemesi
    E. Parti içi demokrasiye büyük önem verilmesi

    Yanıtlar:

    1 .A 2 .C 3. B 4. D 5. E 6.C 7.A 8.B 9.E 10. D 11. A 12. B 13. C 14. E

    15. B 16. D 17. D 18. A 19. A 20. B 21. A 22. D 23.C 24. E








  2. Acil

    türk dünyası ile ilgili test soruları isimli yazıya yorum yazın.





  3. Sponsor Bağlantılar
+ Yorum Gönder