+ Yorum Gönder
Coğrafya ve Türkiye coğrafyası Forumunda Türkiye'de Hayvancılık ilgili bilgiler Konusunu Okuyorsunuz..
  1. IŞILAY
    Devamlı Üye

    Türkiye'de Hayvancılık ilgili bilgiler









    Türkiye'de Hayvancılık İle İlgili Bilgileri





    Hayvan Soylarının Durumu :Türkiye'de yerli ırkın et ve süt verimleri düşük olduğundan başka ülkelerden getirilen damızlık hayvanlarla melez ırklar üretilmektedir. Bu nedenle haralar kurulmuştur. Bursa'daki Karacabey ve Eskişehir'deki çifteler haraları en önemlileridir.



    Otlakların Durumu : Büyük ve küçükbaş hayvancılığın yapıldığı yerlerde hayvanların otlatıldığı alanlara otlak denir. Otlaklar bozkır ve dağ otlakları diye ikiye ayrılır. Bozkır otlakları, yazları sıcak ve kurak geçen yerlerde bulunur. Bu tür otlaklarda en çok küçükbaş hayvan beslenir. Dağ otlakları, yazları serin geçen bölgelerde bulunur. Otlar uzun boylu ve gürdür. Bu alanlarda çoğunlukla büyükbaş hayvan beslenmektedir. Türkiye'deki otlakların yetersiz olması hayvancılıktaki verimi düşürmektedir.

    Mera Hayvancılığı
    Türkiye'de hayvancılık daha çok mera hayvancılığı şeklinde yapılır. Kış aylarında ağıl ve ahırlarda arpa, saman ya da kuru otlarla beslenen hayvanlar yazın meralarda (otlaklarda) otlatılır. Bu nedenle mera hayvancılığında doğal koşullara bağlı olan et ve süt verimi düşüktür.

    Besi ve Ahır Hayvancılığı


    Hayvansal ürün verimini artırmak için ahır hayvancılığı (mandıracılık) yaygınlaşmaya başlamıştır. Özellikle büyükbaş hayvanlar temiz ve bakımlı ahırlarda modern yöntemlerle beslenir. Şekerpancarının küspesi hayvan yemi olarak değerlendirilir. Bu nedenle şeker fabrikaları çevresinde ahır hayvancılığı gelişmiştir. Marmara Bölgesi'nde besicilik ve mandıracılık daha yaygındır.

    Hayvancılık Türleri


    Küçükbaş Hayvancılık :Koyun, kıl keçisi ve tiftik keçisi bu ad altında toplanır. Türkiye'de bozkırların yaygınlığı küçükbaş hayvancılığı zorunlu kılmıştır.

    Türkiye'de Hayvancılık İle İlgili Bilgileri.jpg


    Koyun : Türkiye koyun yetiştiriciliğinde Dünya'da 6.sırada yer alır. Marmara ve Ege Bölgesi'nde daha çok kıvırcık, İç ve Doğu Anadolu'da mor karaman, İç Batı Anadolu'da dağlıç soyları yetiştirilir. Güney Marmara'da devlet üretme çiftliklerinde merinos koyunu yetiştirilmektedir. Yünleri ince uzun ve parlak olduğundan yünlü kumaş dokumasına elverişlidir.



    Kıl Keçisi : Ülkemizin hemen her yerinde kıl keçisi beslenir. Keçi hareketli ve çevik bir hayvan olduğundan en yoğun beslenme bölgeleri dağlık ve engebeli alanlardır. Ancak ormanlık alanlara zarar verdiği için sayısında azalma görülmektedir.

    Tiftik Keçisi : Ankara keçisi adıyla da tanınan tiftik keçisi daha çok yünü için yetiştirilir. Tiftik önemli bir dış satım ürünüdür. Türkiye, tiftik keçisi yetiştiriciliğinde ABD, Güney Afrika, Yeni Zelanda ve Avrupa'dan sonra 5. sırada yer alır.


    Büyükbaş Hayvancılık


    Sığır : Türkiye'nin hemen her bölgesinde yetiştirilir. Özellikle otların gür ve uzun boylu olduğu yerlerde yoğun olarak beslenmektedir. Karadeniz Bölgesi ile Doğu Anadolu'nun kuzey yarısı en önemli sığır yetiştirme alanlarıdır.


    Manda : Sağılma dönemi ineğe göre daha uzun ve et verimi daha yüksektir. Türkiye'nin bol su ve bataklık yerlerinde özellikle Karadeniz Bölgesi'nin kıyı kesimlerinde yoğun olarak beslenir.
    Türkiye'de Hayvancılık İle İlgili Bilgileri1.jpg

    Diğerleri : Yük, binek ve koşum hayvanı olarak eşek, at ve katır beslenmektedir. Gelişen yol sistemleri ve artan motorlu araçlar nedeniyle sayıları giderek azalmaktadır.

    Kümes Hayvancılığı


    Eti ve yumurtası için beslenen tavuk, hindi, kaz, ördek gibi kanatlı hayvanlar kümes hayvanları adı altında toplanır. Türkiye'de yaygın olarak ekonomik değeri daha yüksek olan tavuk beslenmektedir. Ancak ülkemizde modern tavukçuluk henüz yeterince gelişmemiştir. Son yıllarda büyük kentlerin çevresinde yoğunlaşan modern tavukçuluğun en yaygın olduğu bölgemiz Marmara'dır.


    UYARI :
    Kümes hayvancılığının çoğunlukla kişisel işletmeler biçiminde olması, yem üretiminin yetersiz, kooperatiflerin az olması kümes hayvancılığının gelişimini engellemektedir.








  2. Mrtçlk
    Devamlı Üye





    Ülkemizde balıkçılık en fazla Karadeniz bölgesinde yapılmaktadır.Ayrıca büyük ve küçük baş hayvancılık da oldukça yaygın şekilde Doğu Anadolu bölgesinde yapılmaktadır.Arıcılık ve kümes hayvancılığı da fazlaca yapılıyor.




+ Yorum Gönder