+ Yorum Gönder
Coğrafya ve Türkiye coğrafyası Forumunda İzmirde sakız ağacı yetiştiriciliği Konusunu Okuyorsunuz..
  1. GÜLNUR
    Devamlı Üye

    İzmirde sakız ağacı yetiştiriciliği








    İzmir Yöresi



    sakız ağacı.jpg



    Türkiye'de yetiştiği Akdeniz İklimin etkisi olduğu sahil kesiminin doğal maki bitkidir.Özellikle batı Ege(Çeşme- Karaburun) arasında ve sakız adasında yoğun olarak yetişmektedir.Herdem yeşil formda sık dallı, çalı görünüşünde ve kışın yapraklarını dökmeyen yapıdadır. Gövdeleri dik ve silindir biçiminde olup, sağlamdır. Kabukları esmer renkli ve reçine kanalları ihtiva eder. Meyveleri ufak, yuvarlak ve kırmızımsı siyah renklidir. Kullanıldığı yerler Bitkinin dal ve gövdesinden, mastix adı verilen sakız elde edilir. Herdem yeşil olması ve toprağı örtmesi nedeni ile toprak erozyonunu da önlemektedir. Kökler 20-25 metre derinliğe kadar uzanabilir. Bu nedenle, kuraklığa dayanıklılığı incir ve zeytinden daha iyidir. Arazi yangını gibi kötü koşullarda bile kısa sürede kendini yeniler. Kıyı bölgelerinde tuza dayanıklıdır Yavaş gelişir ve 100 yıldan fazla yaşar 5 yaşından itibaren sakız salgılar. 15 yaşından itibaren bitki başına 1-1,5 kilo sakız verir. Bir kilo sakızın fiyatı kalitesine göre değişmektedir.
    Bir ağaç verimli döneminde yaklaşık yarım kilo ile 1 kilo arasında sakız verebiliyor. Şu anda sakızın kilosu 300-370 dolar arasında değişiyor.
    Biraz uzun vadeli bir yatırım gibi gözükmekte ama cesme kaymakamlığı 49 yıllığına arazi tahsiside vermektedir. daha geniş bilgi için aşağıdaki web adresini ziyaret edebilirsiniz. Ben bu işi benimle yapacak izmir ve çevresinde ikamet eden arkadaşlarla görüşmek isterim








  2. Gamze
    Devamlı Üye





    Bir İzmirli olarak sakız ağaçlarının yetiştirildiği yerleri ağaçlarını gördüm.Kışın sakız ağaçkları yapraklarını dökmediği için çok güzel bir görüntü sağlıyor kışın bile.




+ Yorum Gönder


sakız ağacı yetiştiriciliği