+ Yorum Gönder
Coğrafya ve Türkiye coğrafyası Forumunda Türkiyede Bölgelere Göre Yetişen Tarım ürünleri Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Ziyaretçi

    Türkiyede Bölgelere Göre Yetişen Tarım ürünleri








    türkiyede bölgelere göre yetişen tarım ürünleri nelerdir







  2. Muhammed
    Özel Üye





    Türkiyede Yetişen Tarım Ürünleri

    1.jpg


    Marmarada Yetişen Tarım Ürünleri




    Buğday: Trakya’da Ergene Bölümü’nde yoğun olarak yetiştirilir Bölge, üretimde İç Anadolu’dan sonar 2 sırada yer alır

    Ayçiçeği : Tohumlarından yağ elde etmek için yetiştirilir Türkiye üretiminin % 80 ini bu bölge karşılar

    Ergene ve Güney Marmara Bölümleri’nde ekimi yoğunlaşır

    Şekerpancarı : Trakya, Güney Marmara ve Adapazarı ovalarında ekim yapılır

    Tütün : Bölge, Türkiye üretiminde 3 sırayı alır Bursa, Balıkesir, Adapazarı’nda ekimi yoğunlaşır

    Mısır : Bölge, üretimde Karadeniz’den sonra 2 sırayı alır Adapazarı ve Bursa önemli ekim alanlarıdır

    Pirinç : Meriç ovalarında ekimi yoğunlaşır Edirne bölge üretiminde ilk sırayı alır

    Şerbetçi otu : Bira sanayinde tad ve koku verici olarak kullanılır Bilecik Yöresi’nde ekimi yapılır

    Zeytin : Güney Marmara Bölümü’nde Gemlik ve Mudanya Yöresi’nde üretimi yoğunlaşır Bölge, üretimde Ege’den sonar 2 sırayı alır İri kalitede sofralık zeytin yetiştirilir

    Dut : Bölgede ipek böceği yetiştiriciliğine bağlı olarak dutçuluk önem taşır Bursa, Balıkesir, Bilecik Yöresi’nde yoğun olarak yetiştirilir

    Meyve : Bursa Yöresi’nde yoğun olarak yetiştirilir Şeftali, kiraz, çilek, kestane ve üzüm başlıcalarıdır

    Sebze : Bursa ve Adapazarı ovalarında yoğun olarak yetiştirilir Domates, patates, sarımsak, soğan, patlıcan, kabak, biber başlıcalarıdır


    2.jpg


    Akdeniz Bölgesinde Yetişen Ürünler


    Kış ılıklığına bağlı olarak turunçgil ve muz üretimi yapılır Muzun %100’ü, turunçgillerin % 88’i bu bölgede üretilir Ayrıca Türkiye pamuk üretiminin % 35’i, sebzenin % 26’sı, yerfıstığının % 88’i anasonun % 65’i ve susamın % 80’i bu bölgeden sağlanmaktadır

    Buğday: Bölgenin hemen her tarafında yetiştirilir Çukurova’da pamuk ekilmeyen alanlarda da ekilir

    Pirinç: Hatay’da Amik Ovası’nda, K Maraş çevresinde ve Silifke civarında yetiştirilir

    Pamuk: Başta Çukurova olmak üzere diğer kıyı ovalarında yetiştirilir Türkiye pamuk üretiminin yaklaşık % 33ü bölgeden karşılanır Tütün: Göller Yöresi’nde ve Hatay çevresinde yetiştirilir Gül: Özellikle Isparta ve Burdur çevresinde tarımı yapılır

    Turunçgiller: Kıyı boyunca Finike, Antalya, Alanya, Anamur, Silifke, Mersin, ve Dörtyol’da yetiştirilir Türkiye turunçgil üretiminin yaklaşık % 89u bölgeden karşılanır

    Muz: Alanya ve Anamur çevresinde yetiştirilir Türkiye’de yetiştirilen muzun tamamı bölgeden karşılanır

    Haşhaş ve ve şekerpancarı: Özellikle Göller Yöresi’nin ürünleridir

    Zeytin ve üzüm: Kıyı şeridinde hemen her yerde yetiştirilir Ancak bölge halkı daha kârlı olan pamuk üretimine önem verdiği için zeytincilik ve bağcılık fazla gelişememiştir

    Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Yetişen Ürünler

    Buğday : Bölgedeki tarım alanlarının yarısından fazlasında buğday ekilir En fazla ekim alanına sahip Şanlıurfa’yı Diyarbakır izler

    Arpa : Bölgede yetiştirilen diğer önemli tahıl olan arpa, en fazla Şanlıurfa, Siirt ve Adıyaman’da yetiştirilir

    Pamuk : Bölgede en fazla ekilen endüstri bitkileri arasında yer alan pamuk, halen sulanmakta olan Akçakale ve Gaziantep’te yetiştirilir

    Kırmız Mercimek : Kuraklığa dayanıklı bir baklagildir Türkiye üretiminin tamamına yakınını bu bölge sağlar En çok Şanlıurfa ve Gaziantep’te yetiştirilir

    Susam : Az bir alanda ekimi yapılmaktadır Ancak üretimi bölge için önem taşır

    Çeltik : Siverek’te yetiştirilmektedir

    Antep Fıstığı : Bölgenin karakteristik ürünüdür Üretimin % 90’ı bu bölgede gerçekleşir

    Üzüm : Özellikle Gaziantep çevresinde bağcılık gelişmiştir Üretilen üzüm yaş olarak tüketilmesinin yanı sıra pekmez, pestil ya da içki yapımında kullanılır

    Zeytin : Akdeniz ikliminin etkileri görülen Gaziantep yöresinde Kilis ve Islahiye çevresinde yetiştirilir

    Tütün : Sulama ile birlikte ekim alanları genişlemektedir Üretimde Adıyaman ve Batman önde gelir

    Sebze : Sulanabilen alanlarda domates, biber, patlıcan gibi çeşitli sebzeler yetiştirilmektedir

    Meyve : Bölgenin karpuz üretiminde ayrı bir yeri vardır Özellikle Diyarbakır çevresinde ağırlığı 20 kg’ı aşan karpuz yetiştirilmektedir.

    Doğu Anadolu Bölgesinde Yetişen Ürünler


    Pamuk : Iğdır ve Malatya ovalarında yetiştirilir

    Tütün : Muş, Bitlis ve Malatya’da ekimi yapılır

    Tahıllar : Buğday Malatya, Elazığ, Erzurum-Pasinler ve Horasan ovalarında yetiştirilir Buğdaya göre daha az sıcaklık isteyen arpa ise Kuzeydoğu Anadolu platolarında yetiştirilir

    Şekerpancarı : Sulanabilen tarım alanlarında yetiştirilir

    Sebze : Lahana ve patates Erzurum-Pasinler ve Horasan ovalarında yetiştirilir

    Meyve : Kayısı yoğun olarak Malatya’da sulanabilen alanlarda, özellikle Fırat ve Tohma kıyılarında yetiştirilir Ayrıca Malatya, Elazığ ve Erzincan’da dut üretimi yapılır Akarsu boylarında elma bahçeleri bulunur

    ÜRÜNLER:

    * arpa
    * buğday
    * çavdar
    * tütün
    * şeker pancarı
    * pamuk
    * üzüm
    * kayısı
    * patates
    * lahana
    * kavun
    * karpuz
    * dut
    * elma
    * tahıl
    * baklagil
    * darı

    İç Anadolu Bölgesinde Yetişen ürünler

    * Tahıl (özellikle buğday,arpa, çavdar, yulaf)
    * Şeker Pancarı
    * Elma
    * Armut
    * Sebze (baklagiller – fasulye, nohut, mercimek, bakla)
    * Ayçiçeği
    * Badem
    * Patates

    İç Anadolu Bölgesi, Anadolu’nun orta kısmında yer alan Türkiye’nin yedi coğrafi bölgesinden biridir Bu konumu sebe*biyle bu bölgeye “Orta Anadolu” da denir İç Anadolu Bölgesi’nin yüz ölçümü 151000 km² olup bu alan Türkiye topraklarının %21ini kaplar Doğu Anadolu’dan sonra ikinci büyük bölgemizdir Güneydoğu Anadolu Bölgesi dışında diğer bölgelerin hepsiyle komşudur Aynı zamanda Türkiye’de “tahıl ambarı” olarak da anımsanır





+ Yorum Gönder


türkiyedeki bölgelerdeki yetişen ürünler