+ Yorum Gönder
Bölge bölge Türkiye ve Türkiye Rehberi Forumunda Rize ve konya çevresinde farklı tarım ürünlerinin yetiştirilmesinin nedenleri Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Ziyaretçi

    Rize ve konya çevresinde farklı tarım ürünlerinin yetiştirilmesinin nedenleri








    Kısaca rize ve konya çevresinde farklı tarım ürünlerinin yetiştirilmesinin nedenleri nelerdir







  2. Ebru
    Devamlı Üye






    Kısaca Rize Ve Konya Çevresinde Farklı Tarım Ürünleri

    MEYVECİLİK

    Türkiye’de ekili dikili alanların %11meyve ağaçlarına ayrılmıştır. Çeşitli iklimlerin görülmesinden dolayı meyve yetiştiriciliği farklılıklar gösterir.

    FINDIK

    Yetişme koşulları:
    v Ilıman iklim bölgelerinin bitkisidir.Serin ve nemli iklimlerde yetişen bir bitkidir.
    v Don olayından olumsuz etkilenir. Don olayı ve yaz kuraklığı verimi düşürür.
    Yetişme alanları:

    v Fındık üretimi yoğun olarak Orta Karadeniz Bölümü’nde gerçekleştirilir. Özellikle Ordu, Giresun ve Trabzon illeri üretimin yarısından çoğunu sağlamaktadır. Daha sonra, Bolu ve Zonguldak illeri gelir.

    v Karadeniz Bölgesi toplam üretimin % 80 den fazlasını karşılar.

    v Marmara Bölgesi’nde de Sakarya ve İzmit çevresinde fındık üretimi yapılır.

    v Türkiye; Dünya fındık üretiminde birinci sıradadır.

    ÜZÜM

    Yetişme koşulları:

    v Kışın -40°C sıcaklığa kadar dayanır.

    v Yazın sıcaklığa ve kuraklığa dayanıklı bir bitki olduğundan ülkemizde hemen her bölgede yetiştirilir.

    v Soğuk iklim şartlarına dayanıklı, yaz sıcaklığını sever.

    Yetişme alanları:

    v Yetişme alanı en geniş olan meyvedir.

    v Yazların yağışlı geçmesinden dolayı Karadeniz kıyılarında ve Doğu Anadolu’nun sıcaklığı yetersiz yüksek yerlerinde yetiştirilemez.

    Türkiye kuru üzüm üretiminde ve ihracatında Dünya’da birinci sıradadır. Özellikle Ege Bölgesi’nde; Manisa, İzmir,

    Denizli yörelerinde üretilen çekirdeksiz üzüm kurutularak önemli bir kısmı ihraç edilir.

    v Üretim miktarı bakımından Ege (40%) birinci, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ikinci sırada gelir.

    İNCİR

    Yetişme koşulları:

    v Akdeniz iklim şartlarında yetişir.

    v Kışların ılık, yazların sıcak geçtiği, yıllık yağışın 600 – 700 mm olduğu denizel iklimlerde rahatça yetişebilir.

    Yetişme alanları:

    v Soğuğa karşı hassas olduğundan iç bölgelerimizde fazla yetiştirilemez.

    v Türkiye incir üretiminde önde gelir.

    v Kuru incir üretiminde Dünya’da ilk sırada yer alır.

    v Üretimde Ege Bölgesi birinci, Akdeniz Bölgesi ikinci sırada yer alır.

    TURUNÇGİLLER

    Yetişme koşulları:

    v Yetişme alanlarında bol sıcaklık ve nem gerekir.

    v Don olaylarının görüldüğü alanlarda yetişmez.

    Yetişme alanları:

    v Akdeniz ikliminin görüldüğü alanlarda yetişir.

    v Kışları ılık geçtiğinden bir miktar da Rize kıyılarında yetiştirilir.

    v Üretimin %88′ini Akdeniz, %11′ini Ege,% 1 ‘ini Rize karşılar.

    v İhraç ürünlerimiz arasında yer alır. (Üretimin 10% kadarı )

    MUZ

    Yetişme koşulları:

    v Tropikal bölge bitkisidir.

    v Yetişmesi için yüksek sıcaklık ve bol nem gereklidir.

    v Düşük sıcaklıklarda yetişemez ve don olayına karşı en hassas bitkidir.

    Yetişme alanları:

    v İçel, Antalya ve Hatay’da yetiştirilir.

    v Ülke ihtiyacını mevcut üretimimiz karşılamaz.

    KAYISI

    Ülkemizde karasal iklim bölgelerinin alçak yörelerinde yetiştirilmektedir.

    v Kayısı üretimi en fazla Malatya, Elazığ, Konya, Ankara ve İzmir illerinde yapılır.

    ELMA

    Yetişme koşulları:

    v Çiçek açma döneminde düşük sıcaklıklardan etkilenir.

    v Diğer dönemlerde -35°C ye kadar dayanabilir.

    Yetişme alanları:

    v Üzümden sonra yetişme alanı en geniş olan meyvedir.

    v Az kireçli ve derin topraklarda yüksek verim sağlar.

    v Yoğun olarak İç Anadolu, Akdeniz ve Marmara’da üretilir.

    v Dünya üretiminde 4. sırada yer alırız.

    SEBZECİLİK

    v Sebze tarımı, tahıllardan farklı olarak sulama isteyen ve yoğun emek harcanarak üretilen ürünlerdir.

    v Türkiye’de sebze üretimi yoğun olarak yapılır.

    v Taze tüketimi olan sebzeler Akdeniz ve Ege’de üretilir. Bu bölgelerimizde kışlar ılık geçtiğinden seralarda kışın bile sebze üretilebilir. Ayrıca tarla sebzeleri de ilk önce bu bölgelerimizde üretilir.

    v Konserve yapımında kullanılır.

    v Kış mevsiminde Akdeniz Bölgesi’nde seracılık ve turfandacılık şeklinde yetiştirilir.





+ Yorum Gönder