+ Yorum Gönder
Yemek Tarifleri ve Yemek ve Mutfak Tavsiyeleri Forumunda Baharatların faydaları ve kullanım alanları Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Suskun Karizma
    Devamlı Üye

    Baharatların faydaları ve kullanım alanları








    Baharatların faydaları ve kullanım alanları


    Yenibahar


    Pimenta türü bir bitkinin meyveleri olgunlaştıktan sonra kurutuluyor

    Lezzeti: Karanfil, tarçın ve Hindistan cevizi karışımı tatlı bir lezzeti var

    Faydaları: Yaşlanmayla ilgisi olduğu bilinen glikozilasyonu önler

    Nasıl kullanmalı: Yağsız kıymanın içine karıştırarak hazırlayacağın hamburger ve köftelere farklı bir tat katabilirsin


    Anason tohumu

    Maydanozgillerden bir bitkinin tohumu Orta Doğuda yetişir

    Lezzeti: Meyan kökü tadı vardır

    Faydaları: Sindirime yardımcı olur ve kötü ağız kokusunun kökünü kazır

    Nasıl kullanmalı: Öğütülmüş olanını çorba ya da güvecin içine serp, öğütülmemiş halini ise bir tavanın içinde balla ısıtıp yoğurdun üstüne koy


    Kakule

    Hindistan kökenli tropikal bir bitkinin tohumlarının çekilmiş hali

    Lezzeti: Hafif tatlı ama bir yandan da limon ekşiliğinde bir aroması var

    Faydaları: İçeriğindeki sineol astım semptomlarını azaltıyor

    Nasıl kullanmalı: Soyduktan sonra öğüterek meyve salatasının üzerine ya da yulafa serperek kullanabilirsin


    Kırmızıbiber


    Kurutulmuş biberin toz hali

    Lezzeti: Oldukça acı ve ateşli

    Faydaları: Bileşenlerinden kapsaisin, insulin duyarlılığını arttırır Bu da diyabet riskinin düşmesini sağlar

    Nasıl kullanmalı: Çikolatalı tariflere ekleyerek değişik lezzetler yakala Humus, pilav, sahanda yumurta ya da soya fasulyesinin üzerine serp


    Tarçın


    Hindistan ve Sri Lanka da bulunan bir ağacın iç kabuğundan elde edilir

    Lezzeti: Hafit tatlı

    Faydaları: Tarçında bulunan antioksidanlar kan şekerini ve enerji seviyesini dengede tutar

    Nasıl kullanmalı: Kızarttığın tam tahıllı ekmeğin Üzerine keten tohumu yağı ve bal sürüp üzerine tarçın serp


    Kişniş


    Maydanozgiller ailesinden olan bir bitkinin kurutulmuş tohumları

    Lezzeti: Hafif limonumsu bir tada sahip

    Faydaları: Uykusuzluk ve iç sıkıntısına iyi gelen sakinleştirici bir etkiye sahip

    Nasıl kullanmalı: Güveçte tavuk yaparken tohumları yemeğin içine at Çekilmiş halını meyveli tatlılar üzerine ya da acılı Hint

    yemekleriyle beraber kullan


    Kimyon


    Maydanozgillerden olan bir bitkinin meyveleridir

    Lezzeti: Keskin bir koku ve tadı var

    Faydaları: Sindirimi hızlandırmak için kullanılıyor Diğer tüm baharatlardan daha fazla demir içeriyor

    Nasıl kullanmalı: Kuzu etini pişirmeden önce kimyona bulayabilirsin Ya da köklü sebzeleri haşlarken suyun içine at


    Köri


    Zerdeçal, kimyon, kırmızıbiber, tarçın ve kişnişin karışımından oluşan bir tur baharat

    Lezzeti: Tatlıyla acı arası her lezzet tonunu barındırıyor

    Faydaları: Antioksidan bileşenler sayesinde arterlerdeki yağ oluşumuna engel olduğu için kalp hastalıklarıyla savaşabilir

    Nasıl kullanmalı: Yumurtalı ya da ton balıklı salataya farklı bir lezzet katar Midyeyi haşlarken Hindistan cevizi sütüne karıştırarak da kullanılabilir

    Rezene tohumu


    Akdeniz bölgesinde yetişen rezene bitkisinin kurutulmuş tohumları

    Lezzeti: Meyan köküne benzer bir tat

    Faydaları: Ağza atıldığında kötü nefesi geçirebiliyor Çok yemek yediğinde çiğnersen şişkinlik hissini geçirir

    Nasıl kullanmalı: Zeytinyağı, balzamik sirke, bal ve hardalla beraber çırpıp salatanın üzerine sos olarak dok

    Zencefil tozu

    Aynı adlı bitkinin baharat olarak kullanılan tozu

    Lezzeti: Keskin limoni bir kokusu ve tadı var

    Faydaları: Egzersiz sonrası kas ağrılarını dindirebilme özelliği var

    Nasıl kullanmalı: Balla birlikte iyi bir ikili oluşturur İkisini ısıtıp havuç ve benzeri sebzeler için sos niyetine kullanabilirsin Yeşil çayın içine de karıştırılabilir



    Hardal

    Turpgillerden bir bitkinin tohumları

    Lezzeti: Acı

    Faydaları: Selenyum bakımından zengin olduğu için cilt kanserine karşı koruyucu etkisi bulunuyor

    Nasıl kullanmalı: Hardal tohumlarını patlayıncaya kadar tavada ısıt Daha sonra pişirilmiş kırmızılâhana ya da köri soslu bir yemeğin içine katabilirsin

    Muskat

    Tropikal bölgelere özgü kayısı benzeri bir meyvenin kurutulmuş hali

    Lezzeti: Tatlı ve güçlü

    Faydaları: Miristisin adında, enfeksiyona karşı savaşan bir madde içeriyor

    Nasıl kullanmalı: Muskat, pilav, köfte, kremalı çorbalar, ıspanak ve brokoli gibi yemeklerin tariflerinde malzemeler arasında yer alan çok gizli ama bir o kadar da lezzetli bir baharattır


    Paprika

    Acısı az bir çeşit yeşil ve kırmızıbiber

    Lezzeti: Tatlı acı, az acı ve çok acı şeklinde çeşitleri var

    Faydaları: A Vitaminiyle dolup taşan paprika, göz sağlığı, kemik gelişimi ve bağışıklık sistemi için çok faydalı

    Nasıl kullanmalı: Karides, çerez ya da yumurtayla kullanılabilir Izgara edilmiş peynirli sandviçin üzerine bir tutam at

    Safran

    Zambak ailesinden gelen bir bitkinin tepeciklerinin kurutulmasıyla elde edilen toz

    Lezzeti: Ağızda bir parça acı bir tat bırakır

    Faydaları: Yayımlanmış bir çalışmaya göre regl dönemi sıkıntılarını azaltıyor

    Nasıl kullanmalı: Risotto veya kabuklu deniz hayvanlarıyla birlikte güzel olur


    Zerdeçal

    Zencefilgillerden bir bitkinin kurutulmuş kökleri

    Lezzeti: Biraz odunumsu ve acı

    Faydaları: Kurkumin adlı bileşen, yağ hücrelerini durdurabiliyor

    Nasıl kullanmalı: Yumurta kullandığında ya da pilav yaparken pirinç için kaynattığın suyun içine atabilirsin


    Vanilya

    Çiçekleri beyaz ve kokulu bir tur orkidenin meyvesi

    Lezzeti: Akıcı ve zengin

    Faydaları: Aktif bileşeni vanilin, kanser hücrelerini öldürmeye yardımcı olur

    Nasıl kullanmalı: Vanilya çubuğunu iki günlüğüne şekerin içine yatır Daha sonra içine vanilya tadı işlemiş şekeri çileğin üzerine dök







  2. AJLAN
    Bayan Üye





    Dünyada pek çok yerde yemek yapılırken baharatlar olmazsa olmazlardandır. Çünkü yemeğin tadını, lezzetini kat be kat arttırıcı özellikleri vardır. Özellikle Asya kıtası baharatı en çok kullanan ülkeleri kapsar.




+ Yorum Gönder