+ Yorum Gönder
Yemek Tarifleri ve Yemek ve Mutfak Tavsiyeleri Forumunda Mutfakla ilgili bılınmeyen Sırları Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Dr Zeynep
    Bayan Üye

    Mutfakla ilgili bılınmeyen Sırları








    Mutfakla ilgili bılınmeyen Sırları
    Mutfak Sırları
    • Maydanoz ve dereotunu buzdolabında tazeliğini kaybetmeden uzun bir süre saklayabilmek için yapmanız gereken, maydanoz ve dereotunu iyice yıkadıktan sonra temiz bir peçeteyle iyice kurulamak ve temiz kapaklı bir naylon kutuya koyup buzdolabına kaldırmak.

    • Sertleşmiş kurabiyelerin üzerine elma dilimleri koyup kapalı bir kutuda bekletirseniz yumuşacık olurlar.

    • Çiğ et, tavuk, balık gibi yiyecek maddelerini temizlemek için kullandığınız mutfak aletlerini yıkamadan asla başka bir şeyde (sebze, meyve kesmek, unlu gıdalar hazırlamak vb.) kullanmayın.

    • Yağda kavrulan unun içine katacağınız suyun veya sütün ılık olması, unun pütür pütür olmasını önler.

    • Patatesin kavrularak kullanıldığı yemeklerde taze patates kullanılması, kavurmanın daha lezzetli ve kıtır kıtır olmasını sağlar. Çünkü taze patatesin nişasta oranı daha azdır ve böylece kavrulan patates ezilip dağılmaz.

    • Sütlü tatlılarda vanilyanın daha iyi hissedilmesi için vanilyayı, tatlınızı ateşten indirir indirmez ilave edin.

    • Hamurunuzun yeterince mayalandığını anlamak için üzerine parmağınızla bastırın. Kısa sürede eski şeklini alıyorsa mayalanmış demektir.

    • Mayalanmış hamurdan iyi sonuç almak için mayalanma işlemi bittikten sonra birkaç yumruk darbesiyle tekrar yoğurmak ve şekillendirme işlemini daha sonra yapmak gerekir.

    • Hamurun kısa sürede mayalanması için iki yöntem deneyebilirsiniz. Birinci yöntem gerekli sıcak ortamı yaratmak için fırınınızı 35-40˚C ısıtarak kapatınız. Daha sonra hazırlamış olduğunuz hamuru içine koyarak 10-15 dakika dinlendiriniz. İkinci yöntem ise hamuru yoğurma esnasında yoğurma kabını ısıtılmış su dolu bir kabın içine oturtmaktır.

    • Yuva Maya ürünlerini üzerindeki ölçüye göre kullanınız.

    • Şekil vermiş olduğunuz hamurlu malzemeyi yaklaşık 250˚C de güzel kırmızılık elde edinceye ve kabarıncaya kadar pişirin (yaklaşık 15-20 dakika).

    • Vanilyalı puding yaptığınızda, pudingi koyacağınız kaselerin içine önceden çıkarılmış hurma koyarsanız, hem daha lezzetli hem de daha besleyici olur.

    • Hazırladığınız pastayı fırına attığınız zaman pişirme süresinin ortasında dışarı çıkarıp, üzerine yumurta akını az pudra şekeri ile çırparak beze hamuru hazırlayın. Pastanızın tadındaki değişiklikten herkes memnun kalacaktır.

    • Tavuğu unlayıp kızartmadan evvel dolapta soğukta tutun.

    • İçine bir likit katmadan evvel un ve yağı iyi kavurursanız sos daha iyi olur.

    • Patates önceden tuzlu suda kaynatılırsa fırında daha çabuk pişer.

    • Sos sulu ise biraz un veya nişastayı suda eritip ekleyin.

    • Fırında patates yapmadan önce 10-15 dakika haşlayın ve çatalla delin. Böylece daha kolay pişecektir.

    • Yaptığınız böreğin daha lezzetli olmasını ve kıvamında pişmesini istiyorsanız fırına koymadan önce birkaç saat buzdolabında bekletin. Böylece çok daha lezzetli olacaktır.

    • Suya sirke atarsanız yumurtanın akı dağılmaz.

    • Peynirin kesik kenarlarını tereyağlarsanız sertleşip kurumaz.

    • Bir kaşık elma sirkesi yemeğin tatlı tadını alır.

    • Sosislerin patlamasını önlemek için, fırın ya da ızgaraya koymadan önce soğuk süte batırmanız yeterli olacaktır.

    • Tereyağını kızartırken içine bir damla zeytinyağı koyarsanız, tereyağının yanmasını önlemiş olursunuz.

    • Pişirdiğiniz bisküvileri yemeden önce birkaç saat pamuklu örtüye sararak bekletirseniz, lezzetlerine lezzet katmış olursunuz.

    • Bayatlamış ekmekleri yumuşatmak için boş bir tencereye koyun. Daha büyük bir tencereye su koyup kaynamaya bırakın ve ekmekli tencereyi su dolu tencerenin üzerine yerleştirin ve kapağını kapayın. Kısa bir süre sonra bayat ekmek yumuşayacaktır.

    • Yapacağınız tavuk yemeğini daha lezzetli kılmak mümkün. Tavuk etlerini birkaç saat sütün içinde bekletin. Etler hem daha yumuşak hemde daha leziz olacaktır.

    • Pişireceğiniz pilavın tane tane ve beyaz olması için tencereye ince bir dilim limon koyun. Mükemmel bir sonuç alacaksınız.

    • Pastaya koyacağınız fındık ve bademleri önceden az yağlanmış tavada biraz kavurup, daha sonra hamurunuza katarsanız, fındık ve bademlerin tadı bir kat daha artacaktır.

    • Limondan daha fazla su elde etmek istiyorsanız, limonu yıkayıp kuruladıktan sonra çatalla bir kez delin, sonra suyunu sıkın.

    • Elma her zaman formunuzu korumak için ideal bir iştah kesicidir. Ayrıca sabah aç karnına yendiğinde bağırsakları çalıştırır.

    • Sıkmadan önce bir süre soğuk suda bekletilen portakallar daha fazla su verir.

    • Lahananın pişerken hoş olmayan bir kokusu vardır. Bunun önlemek için, lahanayı pişireceğiniz tencerenin içine, biraz ekmek içi koymak yeterlidir. Yemeğe karışmaması için, ekmek içlerini küçük, temiz bir torba içinde koymanız, sonra alıp atmanız da size büyük kolaylık sağlayacaktır.

    • Gravyer peynirinin kurumaması için, daha evvel tuzlu suya batırılmış, nemli bir beze sararak muhafaza ediniz.

    • Süte biraz karbonat atarsanız hem çabuk bozulmaz hem de kolay hazmedilir.

    • Yeterince olmamış limonlardan beklenildiği kadar su çıkmaz. Tıpkı çok sert limonlardan çıkmadığı gibi. Bu tür limonları kesmeden önce, birkaç dakikalığına çok sıcak suya batırıp bekletin. Limonların daha fazla su verdiğini göreceksiniz.

    • Sucukları serin bir yere asmak yetmez. Zamanla üstlerini beyaz bir küf kaplar. Bunu önlemek için zaman zaman sucukların üstünü yarıya kestiğiniz bir limonla silin.

    • Nane, adaçayı ve çekilmiş cevizin pek çok yemekte kullandığınız beşamel sosa çok hoş lezzet kattığını biliyor muydunuz? Fakat bu aromalı otları, sos pişip ateşin söndürülmesine yakın tencerenin içine ilave etmeye dikkat edin.

    • Pişmiş yemekleri oda sıcaklığında 2 saatten fazla bekletmeyin.

    • Buzdolabında sakladığınız pişmiş yemekleri tekrar ısıtmak istediğinizde ihtiyacınız kadarını bir kaba alıp ısıtın.

    • Kötü kalaylanmış bakır kaplar yemek yaparken kullanıldığında sağlığa zararlı maddeler yemeğe karışacağından mümkün olduğunca bunları kullanmayın. Aynı şekilde alüminyum kapların kullanımına da dikkat edin. (Örneğin süt alüminyum bir tencerede kaynatıldığından tencerede kararma meydana gelir. Bunun da nedeni alüminyumun süte karışmasıdır. Vücutta biriken fazla alüminyum, nörolojik bozukluklar ve anemiye neden olabilir.)

    • Kahvaltı sofralarının vazgeçilmez yiyeceği olan bal saklama koşullarına dikkat edilmezse şekerlenir ve besin değeri kaybolur. Bu yüzden bal kavanozunu sıcak olmayan serin ve karanlık bir yerde saklamak daha iyi olacaktır. Gün ışığı alan bal bozulur. Ayrıca kavanozun kapağı açık kalırsa nem alır ve tadı acımtırak olur.

    • Kurumuş limonlarınızı birkaç saat soğuk suda bekletirseniz yumuşayacaktır.

    • İstavrit, barbunya gibi küçük balıkları kızartırken tavaya bir parça sirke damlatırsanız çok daha gevrek kızaracaktır. Fileto çıkartılan büyük balıkları ise önce süte batırıp daha sonra una bulayıp kızartırsanız nar gibi olduğunu göreceksiniz.

    • Muzları buzdolabında muhafaza etmeyiniz, çünkü tadı kaçacaktır.

    • Izgara yapacağınız etleri pişirmeden önce sıvı yağ, rendelenmiş kuru soğan ve karabiber karışımı sosta 15-20 dakika bekletip daha sonra ızgaraya atın. Tuzu ve kekiği etleri ızgaradan aldıktan sonra ekin. Tuzu etlere önceden serperseniz sertleşmesine sebep olur, kekik ise ızgarada yanarsa hem kokusu yok olur hemde tadı acımsı olur.

    • Ekmekleri sakladığınız kabın içine birkaç tane kesme şeker koyarsanız, kısa sürede bayatlamasını önleyebilirsiniz.

    • Zeytinyağlı yemeklerinizi pişirdikten sonra tencerenin kapağını hemen açmayın tadı kaçacaktır. Yemeği pişirdiğiniz tencerede soğutup daha sonra servis tabağınıza boşaltın.

    • Meyveli kek yaparken, meyveleri kekin dibine çökmemesi için meyveleri önce una ya da buğday nişastasına bulayıp, kek hamuruna ekleyin.

    • Kahveyi taze saklamak için cam kavanoza boşaltın ve içine birkaç tane kesme şeker atın. Ağzını sıkıca kapatarak muhafaza edin. Kahve ilk günkü gibi taze kalacaktır.

    • Balık kızarttıktan sonra mutfağa sinen kokuyu gidermek için bir kapta 1 çay bardağı su ve 2 çorba kaşığı sirkeyi kaynatın. Balık kokusundan eser kalmayacaktır.

    • Suyunu sıktığınız limon kabuklarını çelik eşyaların ve bıçakların parlatılmasında kullanabilirsiniz.

    • Elmanın kabuklarını soyup su dolu bidonda biriktirerek bekletin. Elde edeceğiniz elma sirkesi ile kuracağınız turşu daha lezzetli olacaktır.

    • Mayonez hazırlarken sos kesilirse 1 yumurta sarısını 2-3 damla sirke ile çırpın ve yeterli miktarda zeytinyağı ile koyulaştırın. Bu karışımı kesilen sosa çırparak yedirin. Evinizde yaptığınız mayoneze zeytinyağı yerine susam yağı kullanın. Mayonezin daha uzun zaman bozulmadığını göreceksiniz.

    • Kuru bakliyatları bir gece önceden ılık suya koyun ve haşlarken içine biraz karbonat ilave edin. Böylelikle daha kısa sürede haşlanacaktır.

    • Patatesin pişirme suyuna 1 kaşık sirke koyun. Patatesin rengi sapsarı kalır, hem de daha lezzetli olur.

    • Tuzluğunuzun içine atacağınız pirinç taneleri tuzun nemini alacak ve akışkanlığını sağlayacaktır.

    • Yoğurtlu çorba yaparken çorbanın kesilmemesi için tuzunu tencereyi ocaktan indirdikten sonra ekleyin.







  2. Dr Zeynep
    Bayan Üye





    • Balık çorbası yaparken suyunun daha lezzetli olması için balıkları en az 45-60 dakika kaynatın. Baş ve kuyruk kısımlarının en lezzetli yerleri olduğunu unutmayın.

    • Yoğurttan daha fazla yararlanmak için suyunun atılmaması gerekir. Yoğurdun tüm vitamin ve minarellleri suyunda bulunmaktadır. Ayrıca bu suyu yemeklere ekşi bir tat katmak için kullanabilirsiniz.

    • Yeşil salata malzemelerini elinizle kopartırsanız vitaminleri ölmeyecektir.

    • Küçük limonu saklamak için küçük bir tabağa toz şeker serpin. Limonun kesik tarafını şekere gelecek şekilde koyun.İki hafta limon kurumadan saklanacaktır.

    • Mantarlarınızın buzdolabında taze kalmasını istiyorsanız kağıt torba içerisinde saklayın. Kullanmadan önce soymanıza gerek yok sadece kağıt havluyla silmeniz yeterli olacaktır.

    • Balığın pullarını rahatça ve etrafı kirletmeden temizlemek istiyorsanız balığı bir dakika kaynar suda tutun. Pulların kolayca döküldüğünü göreceksiniz.

    • Pasta ve kekler için kullandığınız kremanın daha sert olmasını istiyorsanız çırpacağınız kaseyi, kremayı, çırpıcınızı birkaç dakika buzlukta bekletin.
    Çorba ve sulu yemeklerinizi pişirirken eğer tuzu fazla ise içine birkaç tane dilimlenmiş patates atın. Yemek piştikten sonra patatesleri tencereden alın.

    • Tavuğun kalitesi gögüs etinin dolgun ve sıkı olmasından anlaşılır.Tavuk tazeyse gögüs kemiğinin ucu esnek olur. Tavuğun derisinde oluşan mavi lekeler bozulma işaretidir.

    • Kuru bakliyat pişirecekseniz bir gece önceden bakliyatları ıslatın. Haşlarken ise tencereye bir tutam karbonat katın. Böylece bakliyatlar daha kolay pişecektir.

    • Pilavı tekrar ısıtırken su dolu bir tencere içine oturtarak ısıtın.

    • Çorba pişirirken taşmasını önlemek için içine birkaç buz tanesi atın.

    • Sebzelerinizi haşlarken vitamin değerlerinin kaybolmaması için suyu sebzelerin üzerine bir parmak çıkacak şekilde koyun. Taze fasulyenin kılçıklarını ise haşladıktan sonra keserseniz vitamin değerinin kaybolmasını önlersiniz.

    • Ciğerleri bulayacağınız una bir kaşık karbonat koyarsanız ciğerin daha yumuşak kızarmasını sağlarsınız.

    • Hazırlayacağınız kreplerin daha yumuşak olmasını istiyorsanız krep hamurunu hazırlarken yumurtanın akı ile beyazını birbirinden ayırın. Yumurta sarısı ile diğer malzemeleri karıştırırken yumurta akını çırparak kar haline getirin ve azar azar diğer krep hamuru ile karıştırın. Kreplerinizin artık daha yumuşak ve lezzetli olduğunu göreceksiniz.

    • Patates pürenize değişik bir koku vermek istiyorsanız içine bir miktar hindistan cevizi atın. Tadının çok değiştiğini göreceksiniz.

    • Şekerlenmiş reçelinizi sakın atmayın. Benmari usulü ile ısıtrarak eski haline döndürmeniz çok kolyay. Böylece reçeliniz eski kıvamına gelecektir.

    • Kek kalıbınızın içine hamurunuzu dökmeden önce ortasına bir şerit folyo koyun. Böylece kekinizi pişirdikten sonra kolayca çıkarabilirsiniz.

    • Hazırladığınız pudingi soğuturken üzerinin kaymak tutmasını istemiyorsanız, puding sıcakken üzerine toz şeker serpin ya da devamlı karıştırarak soğutun.

    • Dondurulmuş gıdaları çözerken çabuk çözülsün diye sıcak bir ortama koymayın, bakteri ve mikrop üremesine neden olursunuz. En iyisi buzdolabının en alt rafına koyup ağır ağır çözdürmektir.

    • Kurufasulyeyi haşladığınız suyu dökmeyin. Soğuduktan sonra bitkilerinizi sulayın. Bu bitkiler için çok yararlı ve sağlıklıdır.

    • Bayatlamış ekmeklerin üzerine su serpin ve folyo kağıda sarıp 5-10 dakika fırınlayın. Böylece taptaze olacaktır.

    • Tuz bazen sütü keser. Bu nedenle beşamel ve diğer sütlü soslara, kıvamı bulduktan sonra tuz koyunuz.

    • Evde pasta yaparken kullandığınız meyve ve şekerlemelerin dibe çökmesini istemiyorsanız pastanıza bir miktar mısır unu ilave edin. Meyveler pişerken suları yoğunlaşır ve dibe çökmezler.

    • Yaptığınız böreğin daha lezzetli olmasını ve kıvamında pişmesini istiyorsanız fırına koymadan önce birkaç saat buzdolabında bekletin. Böylece çok daha lezzetli olacaktır.

    • Etin pişmesini hızlandırmak aslında zor değildir. Etli yemeklerinizin daha çabuk pişmesini sağlayacak püf noktası, tencerenin içine biraz sirke katmaktır. Böylece yemeğiniz hem daha çabuk pişecek hem de daha lezzetli olacaktır. Ayrıca etleriniz ve et yemekleriniz pişerken tencereye bir parça ekmek atmanız da etin daha hızlı pişmesini sağlayacaktır.

    • Kızartmalarınıza yeni bir tad kazandırmanız ve evdekileri şaşırtmanız için size çok kolay bir önerimiz olacak. Sebze ve et kızartması yaparken, sebze ve etlerinizi önceden galeta ununa bulayın ve ardından özel bir tad kazandırmak için rendelenmiş kaşar peyniri, fesleğen, kekik ve sarımsak da ilave ederek kızartın




+ Yorum Gönder