+ Yorum Gönder
Yemek Tarifleri ve Yemek ve Mutfak Tavsiyeleri Forumunda Dondurma Yapımı Konusunu Okuyorsunuz..
  1. AGMEHMET
    Administrator

    Dondurma Yapımı









    Dondurma Yapımı Nasıldır


    Günümüzde dondurma üç farklı yöntemle yapılmaktadır. Bunlardan birincisi, en çok tercih edilen yöntem olan modern makinelerde dondurma yapımıdır. Daha önceden fabrikalarda hazırlanmış olan dondurma tozları; süt, süt tozu yada meyve sularıyla birlikte dondurma makinelerine katılır, makine çok yüksek hızda bu maddeleri karıştırarak dondurmaya başlar ve kısa bir süre içerisinde dondurma hazır olur. Yalnız bu yöntemle elde edilen dondurmalar, el yapımı olanlar kadar lezzetli olmaz.

    İkinci yöntem ise, döndürme yöntemidir. Süt ve şeker bir kazana dökülür (yalnız bu kazan özel bir kazandır, kazanın altında kazanı döndürmeye yarayan bir mekanizma vardır, ve kazanın üzerinde de döndürmek için bir çevirme kolu bulunur.) İçine süt ve şeker konulan kazan da, tahtadan yapılmış, alt kısmında musluğu olan bir fıçıya yerleştirilir. Fıçı ile kazanın arasına buz ve tuz dökülür, ve kazan döndürülmeye başlanır, Kazan döndükçe dondurma oluşmaya başlar. Bu sırada buzlar eridikçe, fıçının altındaki musluk yardımıyla eriyen sular boşaltılır ve fıçıya yeni buzlar konulur. Kazanı döndürme işlemi yaklaşık olarak bir saat on beş dakika sürer ve sonunda dondurma hazır olur.

    Üçüncü yöntem ise dövme dondurma yöntemidir. Dövme dondurma yapımında da bir önceki yöntemde bahsettiğimiz kazan ve fıçı mevcuttur fakat dövme dondurma yapılırken süte salep de katılır, ve dondurma kazan yardımı ile döndürülmez, özel yapılmış tahta bir spatula ile saatlerce karıştırılır, dondurma kıvam aldıktan sonra da sert demir çubuk ile dövülmeye başlanır, dondurma sakız kıvamına gelene kadar da dövülür. Ülkemizin meşhur Kahraman Maraş Dondurması da işte bu dövme dondurma yöntemiyle yapılır.

    Peki dondurmanın geçmişi nerelere dayamaktadır?
    Dondurma ilk olarak Roma döneminde yapılmıştır. M.Ö 4 yüzyılda Romalılar, dağların zirvelerinden topladıkları karları sertleştirip top haline getirirlermiş, daha sonra bu topların üzerine meyve parçacıkları, pekmez ve bal gibi tatlı yiyecekleri döküp yerlermiş.

    İşte tarihte bilinen ilk dondurma budur. Dondurmayı süt ile yapma fikrini ise Çinliler ortaya atmıştır. Dondurmayı külaha koyma fikri ise1900’lü yılların başlarında ortaya çıkmıştır. Başta sert yufka şeklinde olan dondurma külahları zamanla yerini sert, çıtır çıtır külahlara bırakmış ve dondurmalar da bugünkü halini almıştır.








  2. HARBİKIZ
    Moderator







    Dondurma çeşitleri nelerdir



    Dondurmayı her çeşit meyve, kuru yemiş ve fıstık ile hazırlayabilirsiniz. Verdiğimiz vanilyalı tarife dilediğiniz malzemeyi ilave ederek değişik lezzette dondurmalar elde edebilirsiniz. İlave edeceğiniz malzeme miktarını damak zevkinize göre artırıp azaltabilirsiniz.
    dondurmayapm1.jpg


    Fındıklı dondurma

    3 çorba kaşığı ince çekilmiş fındık ve 2 çorba kaşığı süt kremasını mikserle çırpın, krema kıvamındaki vanilyalı dondurmaya ekleyin.


    dondurmayapm2.jpg

    Kahveli dondurma



    Birkaç çorba kaşığı neskafeyi ılık suda eritip krema kıvamındaki vanilyalı dondurmaya
    ilave edip iyice karıştırın.
    cikolatali_dondurma_1337072099.jpg

    Çikolatalı dondurma


    2-3 çorba kaşığı kakaoyu topaklanmaması için tel süzgeçten eleyerek sıcak kremaya ekleyin ve iyice karıştırın.
    Şık bir sunum için
    Dondurmayı servis yapmadan 10 dakika önce buzluktan çıkarıp hafifçe yumuşamasını bekleyin.
    Dondurma kaşığını soğuk suya batırıp çıkarın ve dondurmayı kuplara paylaştırın. Meyvelerle ve nane yapraklarıyla süsleyip hemen servis yapın.





+ Yorum Gönder


dondurma yapımı,  dondurma tarifi,  kremalı dondurma yapımı